By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del Bilag 62
Offentligt
1235482_0001.png
1235482_0002.png
Resumé af By- og Boligudvalgets delegationsrejse til MIPIM-konferencen i Cannes samt besøg i Nice den12.-15. marts 2013.

Formål

Delegationen deltog i den årlige udviklings- og bykonference MIPIM, som blev afholdt i Cannes den 12. – 15.marts 2013. Formålet med deltagelse i konferencen var at blive inspireret til at tænke byudvikling sammenmed erhvervsudvikling og infrastruktur samt etablere bæredygtige samfund med en grøn vinkel. I Nicebesigtigede delegationen kollegier/ ungdomsboliger i tilknytning til universiteter og business schools.Desuden hørte delegationen om, hvordan det er for udlændinge at etablere firmaer i Frankrig samt bosættesig i Nice.

Deltagere

Jan Johansen, S, delegationslederKarina Adsbøl, DFLinda Kristiansen, RVLis Grønnegård Rasmussen, udvalgssekretær

Resumé

MIPIM er en årlig konference i Cannes, som tiltrækker over 20.000 deltagere fra europæiske- og østlandesamt ejendomsudviklere og store udviklings- og finansieringsselskaber fra hele verdenen. Konferencen erbygget op omkring stande fra de forskellige byer og selskaber herunder en række faglige oplæg, events ogprisuddelinger. Fra dansk side havde Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Malmø en fællesØresundsstand, som i år blev belønnet for at være den bedste på konferencen. Delegationen havdedesuden lejlighed til at høre viceborgmesteren fra Helsinki fortælle om byudviklingen i hovedstaden, ligesomdelegationen bl.a. besøgte den parisiske, tyrkiske og russiske stand.Alle aktuelle danske aktører, som beskæftiger sig med by- og boligudvikling, er til stede under konferencen,så delegationen havde en glimrende lejlighed til at mødes med og tale med en lang række centrale personerunder møder eller netværksmiddage. Region Hovedstaden havde f.eks. indbudt til en investor event, hvordelegationen hørte om regionens udbygningsplaner af i alt 7 hospitaler bl.a. gennem public privateinnovations partnerskab. Delegationen hørte, at Danmark er et attraktivt investeringsobjekt medgennemsigtighed og et relativt stabilt ejendomsmarked. Kim Herforth Nielsen fra arkitektfirmaet 3 X Nielsenviste og fortalte om deres seneste store projekter bl.a. Ørestadens gymnasium og Bella centerets hotel.Delegationen havde også et møde med Steen Winther-Petersen, formand for DanskEjendomsmæglerforening. SW-P ærinde var at give delegationen sit syn på det danske andelsboligmarkedetikke mindst i lyset af et nyt lovforslag (L 191 om handel med andelsboliger). SW-P fortalte, at udlændinge istort omfang køber ejendomme op i Danmark, og at et investeringsdrevet marked ikke passer medandelsboligtanken. SW-P ønskede fri prisdannelse på andelsboligmarkedet ad frivillighedens vej.Andelsboliger burde kunne sammenlignes med andre boligformer, således at andelsbolighandel blevregistreret på linje med villaer, ejerlejligheder og andre boliger. Der mangler efter SW-P´s opfattelse klarereregler, således at det ikke er boligspekulanter, som bestemmer betingelserne omkring andelsbolighandel.Han foreslog, at der bliver i gang sat et udredningsarbejde omkring konsekvenserne af maximalprisen, som
ingen andre lande har, samt betydningen af at andelsboligen er en erhvervsejendom i modsætning tilejerboliger.