By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del Bilag 16
Offentligt
1181492_0001.png
1181492_0002.png
PRESSEMEDDELELSEDen 21. november 2012

Kun få andelsboligforeninger har de udskældte renteswaps

En ny undersøgelse viser, at kun 7,3 procent af landets andelsboligforeninger har en aftale om

en renteswap. Og det er kun 2,6 procent af foreningerne, der har en potentiel problematisk

renteswap.

Der har været en del fokus på andelsboligforeningernes økonomi i den seneste tid. Der har ofteværet en negativ vinkel, hvor blandt andet renteswaps har været udskældte. En ny undersøgelseviser imidlertid, at kun ganske få andelsboligforeninger har en aftale om en renteswap, nemlig 7,3procent. Ejendomsforeningen Danmarks nye undersøgelse viser, at det kun er 2,6 procent af alleandelsboligforeninger, som har en potentiel problematisk renteswap. En renteswap kan typisk væreproblematisk, hvis løbetiden på den er lang, og belåningsgraden i ejendommen er høj.Med en renteswap kan foreningen forsøge at afdække en variabel renterisiko ved en renteaftale,fordi man i nogle tilfælde kan få en overskuelig renteudvikling og dermed en stabil boligafgift. Mender er tale om ganske få andelsboligforeninger, der har valgt denne låntype.- Vores tal viser, at det er ganske få andelsboligforeninger, som har indgået en aftale med etpengeinstitut om en renteswap, nemlig 7,3 procent. Kun 2,6, procent af de indgåede renteswaps erpotentielt problematiske, typisk fordi de løber helt op til 30 år, siger Torben Christensen, der erdirektør i Ejendomsforeningen Danmark.Undersøgelsen bygger på tilbagemeldinger fra 1.388 andelsboligforeninger med godt 45.000andelsboliger, hvilket svarer til omkring 22 procent af landets andelsboliger. Undersøgelsen tegnerderfor et godt billede af anvendelsen af renteswaps på andelsboligmarkedet.- Undersøgelsen tegner et noget andet billede af anvendelsen af renteswaps iandelsboligforeningerne, end det billede der har været tegnet i medierne i den seneste tid, sigerTorben Christensen.

Tag kontakt til administrator

Hvis renten falder, kan det medføre, at værdien af de indgåede aftaler om renteswap bliver negativ.Dermed kan der ske en reduktion i foreningernes formue. Ejendomsforeningen Danmark menerderfor, at man skal bruge sin sunde fornuft, når en andelsboligforenings økonomi skal vurderes.- Det er vigtigt, at man er opmærksom på foreningens økonomi og bruger sin sunde fornuft. I nogletilfælde kan det være en god idé, at en andelsboligforening har en låneaftale med en renteswap – iandre tilfælde kan det ikke. Det afhænger helt af foreningens samlede økonomi, og hvilkenrenteswap andelsboligforeningen har. Derfor bør bestyrelsen altid rådføre sig med foreningensejendomsadministrator. Som andelsboligkøber er det også en god idé at tage kontakt tiladministrator, inden man beslutter sig, siger Torben Christensen.Der er en række øvrige forhold, der er vigtige at forholde sig til, når man skal vurdere enandelsboligforenings økonomi og dens mulige konsekvenser for andelshaverne. Man børeksempelvis tjekke, om foreningen har en vedligeholdelsesplan, og hvilke hæftelsesforhold der er iden pågældende andelsboligforening.
1

Hvad er renteswap?

En renteswap er et finansielt instrument, som man kan knytte til finansieringen i forbindelse med, aten andelsboligforening optager et realkreditlån. Det er typisk en konstruktion, hvor man forsøger atafdække en variabel renterisiko ved en renteaftale, så foreningen får en overskuelig renteudvikling.

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse

Foreninger med

renteswap

Heraf:

- 30-årig renteswap

- 3-10-årig

renteswap med fast

rente

Anden type swap

f.eks. renteloft

Foreninger uden

renteswap

I alt

Antal

101

I procent af total

7,3 %
3649
2,6 %3,5 %
161.2871.388
1,2 %92,7 %100 %
Kilde: Ejendomsforeningen Danmark.

Kontakt

Torben Christensen, direktør, Ejendomsforeningen Danmark, mobil 31 90 40 09.Rikke Kristiansen, kommunikationschef, Ejendomsforeningen Danmark, mobil 26 39 27 37.
2