By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del Bilag 1
Offentligt
1162131_0001.png
1162131_0002.png
1162131_0003.png
By- og Boligudvalget
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer3. oktober 2012
Regeringens lovprogram 2012-2013 på ministeren for by, boliger oglanddistrikters områdeVedlagt findes uddrag af den skriftlige del af statsministerens åbningsredegø-relse til Folketinget. Det drejer sig om oversigten over de lovforslag, som for-ventes fremsat i folketingsåret 2012-13 på ministeren for by, bolig og landdi-strikters område.
Med venlig hilsen
Jesper Thinghuus,udvalgssekretær
1/3
MINISTEREN FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIK-TERÆndring af lov om almene boliger m.v. og lov om friplejeboliger (Ned-sættelse af den kommunale grundkapital og kapitalindskud i friplejebo-liger) (Okt I)Formålet med forslaget er at understøtte kommunernes muligheder for at føreen aktiv boligpolitik.Forslaget nedsætter det kommunale grundkapitaltilskud til alment byggeri ogfriplejeboliger fra 14 pct. til 10 pct. fra den 1. juli 2012 og som udgangspunktfrem til udgangen af 2016. Forslaget følger op på aftalen om kommunernesøkonomi for 2013.Ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer (Ændrede forde-lingsprincipper for områdefornyelse m.v.) (Nov I)Lovforslaget indebærer bl.a. en omfordeling af den del af den statslige udgifts-ramme, der kan afsættes til områdefornyelse og bygningsfornyelse i områ-derne, således at de små byer og landdistrikterne sikres flere midler inden forden eksisterende byfornyelsesramme.Ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Kommunal ind-bringelse af sager for huslejenævnene, udvidelse af frakendelsesord-ningen, forhåndsgodkendelse af lejen for ejerlejligheder, udlejning afalmene boliger og midlertidig genhusning) (Nov I)Forslaget giver kommunerne mulighed for at indbringe sager vedrørendevedligeholdelsesmanglerfor huslejenævnene og udvider frakendelsesordningen til også at omfatte strafefter byggeloven for udlejning af lokaler, som ikke er godkendt til beboelse.Forslaget giver også huslejenævnene hjemmel til efter ansøgning at giveforhåndsgodkendelse til huslejen for en ejerlejlighed, som påtænkes udlejet.Forslaget præciserer endvidere, at udlejning af almene boliger til et selskab eromfattet af erhvervslejeloven.Ændring af lov om almene boliger (Forenkling og tekniske ændringer)(Dec I)Der er tale om en række justeringer og forenklinger af regelsættet vedrørendealmene boliger bl.a. i lyset af udviklingen på området.Ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering af boligforholdene,lov om byfornyelseog udvikling af byer, lov om leje af almene boliger og lov om leje af er-hvervslokalerm.v. (Energisparepakke m.v.) (Dec II)
2/3
Forslaget vedrører en række initiativer med henblik på fremme af energibe-sparelser i private udlejningsejendomme. Forslaget følger op på aftalen omdansk energipolitik 2012-20 og på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der stårsammen” fra oktober 2011.Ændring af lov om almene boliger (Indsats mod udsættelse af lejere)(Dec II)Forslaget indebærer en styrkelse af indsatsen mod, at lejere bliver udsat afderes lejligheder.Forslaget følger op på aftalen mellem regeringen og EL om justering af detkommunale udligningssystem fra maj 2012.Ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (Anvendelseaf helårsboliger til fritidsformål) (Jan I)Formålet med forslaget er at øge efterspørgslen efter boliger i landdistrikterog at fremme vedligeholdelsesindsatsen af de pågældende boliger. Forslagetindebærer bl.a. præciseringer af, hvornår ejeren har ret til at anvende en hel-årsbolig til fritidsformål, samt i hvilke tilfælde kommunen kan give tilladelse tilen ændret anvendelse.Ændring af lov om friplejeboliger (Revision) (Mar I)Der er gennemført en evaluering af lov om friplejeboliger. Lovforslagets ind-hold overvejes bl.a. i lyset af evalueringen.Ændring af lov om leje og lov om midlertidig regulering af boliglovgiv-ningen (Forenkling af lejelovgivningen) (Mar II)Forslaget vedrører en række forenklinger af lejelovgivningen på baggrund afdrøftelser med lejer- og udlejerorganisationer.Ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber(Udvidelse af sælgerens oplysningsforpligtelse) (Mar II)Lovforslaget indebærer, at sælgeren af en andelsbolig skal oplyse om enrække yderligere forhold vedrørende andelsboligforeningen og andelsboligentil køberen inden aftalens indgåelse. Forslaget supplerer de gældende regler,hvorefter sælgeren skal udlevere andelsboligforeningens vedtægter samtseneste regnskab og budget til køberen.
3/3