Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del Bilag 95
Offentligt
1205687_0001.png
1205687_0002.png
Til Børne– og Undervisningsudvalget.
Danmarks Sløjdlærerforening finder mange gode tiltag i regeringens udspil: ”Gør en god skolebedre – et fagligt løft af folkeskolen”, men henleder hermed opmærksomheden på to forholdomkring efteruddannelse og timetal.
1. Regeringens gode mål at lærerne skal have undervisningskompetence i de fag deunderviser i, betyder at næste alle sløjd- og håndarbejdslærere skal efteruddannes. Viopfordrer til at dette inddrages i regeringens drøftelser med KL.2. Vi vil meget gerne støtte regeringens forslag om flere og bedre timer i depraktiske/musiske fag. Men for vores fagområde er det i direkte modstrid med forslagetom, at kommunerne skal have større frihed til at tilrette den daglige undervisning! Viopfordrer til, at de vejledende timetal for vores fagområde bliver gjort obligatoriske.
Ad 1. I regeringsoplægget fremgår at regeringen vil drøfte den konkrete operationalisering ogimplementering af målsætning om kompetencedækning med KL, og at fagene sløjd oghåndarbejde ændres til et nyt fælles fag - håndværk og design.I Rapporten: ”Kortlægning af de praktiske fags status og vilkår i folkeskolen” fra oktober 2011,fremgår det at sløjd har en linjefagsdækning på 81% og håndarbejde en dækning på 69%.Hvis de to fag slås sammen, skal lærerne have kompetencer i begge fagområder. Da næsten ingensløjd eller håndarbejdslærere har uddannelse indenfor begge områder, betyder det, at næstesamtlige nuværende sløjd- og håndarbejdslærere skal efteruddannes.
Ad 2. I regeringsoplægget fremgår at regeringen foreslår en enklere styring af timetallet forfolkeskolen. De eksisterende minimumstal for de tre fagblokke vil blive afskaffet, og der vil blivefastsat vejledende timetal for undervisningen på hvert klassetrin i de enkelte, øvrige fag (udoverdansk og matematik).
I Rapporten: ”Kortlægning af de praktiske fags status og vilkår i folkeskolen” fra oktober 2011, stårder: ”I forhold til vejledende timetal er der særligt udfordringer for fagene håndarbejde, sløjd oghjemkundskab, hvor skoler har planlagt med færre timer end det vejledende”. Samt at andelen afskoler, som har planlagt med timer under det vejledende timetal for håndarbejde, sløjd oghjemkundskab under et er i 5. klasse 49% , 6. klasse38% og 7.klasse 61%.Som kortlægningen helt klart viser, har mange skoler færre timer end det vejledende - toårigtforløb med to lektioner om ugen både for sløjd og for håndarbejde. Dog har næsten alle skolertimer både i håndarbejde og sløjd. Hvis fagene sløjd og håndarbejde ændres til et nyt fælles fag -håndværk og design, frygter vi end yderligere reduktion af timetallet, idet der nu kun er 1 fag.Under alle omstændigheder er det nødvendigt, at de vejledende timer i vores fagområde blivergjort obligatoriske under en eller anden facon, for at opnå en styrkelse. Et evt. nyt fag skal haveminimum to obligatoriske lektioner om ugen i 4 år.
På vegne af Danmarks Sløjdlærerforening
Leif Rosenbech