Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del Bilag 297
Offentligt
1278063_0001.png
1278063_0002.png
1278063_0003.png
1278063_0004.png

Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget den 3. september 2013

Oversigt over digitaliseringsstrategier og -indsatser på ministeriets område

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015Her indgår initiativerne i regeringen og KLs indsats for øget anvendelse af it i folkeskolen.Se status på initiativerne på side 2-4.Fællesoffentlig Strategi for Digital velfærd 2013-2020Her indgår initiativer om anvendelse af it på hele ministeriets område samt dagtilbud.Forventes lanceret i oktober 2013.Aftalen om et fagligt løft af folkeskolenHer indgår en række initiativer om it og digitalisering, bl.a.:etablering af moderne brugerportal for grundskolendigitalisering af afgangsprøverneforenkling af Fælles Mål (herunder digitalisering af målene og it integreret i alle fag)modernisering af Danmarks Undervisningsportal, EMU’en, så der bliver én samlet vidensportal.Initiativerne i aftalen om et fagligt løft af folkeskolen er i den indledende fase.ØvrigtInddragelse af it i undervisningen indgår også i den kommende reform af erhvervsuddannelserne.Moderniseringen af Danmarks Undervisningsportal, EMU’en omfatter også lancering af en sektion for dagtilbud (i oktober 2013).
1

Status på indsatsen for øget anvendelse af it i folkeskolen

Initiativbeskrivelse og formål

Udmøntning af puljen til støtte af kom- Formålet er at stimulere efterspørgslen eftermunernes indkøb af digitale læremidler digitale læremidler med henblik på at udviklemarkedet, så der kommer flere digitale lære-midler af høj kvalitet.Rammer for etablering af en eller flere Formålet er at skabe nem og overskuelig ad-markedsbaserede distributionsplatforme gang til de digitale læremidler.

Status

Der er udmøntet 50 mio. kr. i 2012 og yderligere 80mio. kr. i 2013.Der udmøntes ligeledes midler i 2014 og 2015.Der er udmeldt en række minimumskrav gældende pr.1. januar 2013, som skal evalueres i efteråret 2013.Der er pt. 2-3 markedsbaserede distributionsplatforme,der lever op til kravene. Der foreligger ikke opgørelseover, hvor mange skoler/kommuner der anvender di-stributionsplatforme.Initiativet skal være implementeret til skolestart 2014.KL har oplyst, at alle skoler forventes at have tilstrække-lig dækning med trådløse netværk i august 2014, og at 95pct. af skolerne forventes at have tilstrækkelig bred-båndsforbindelse i august 2014.UVM følger løbende op på aftalen. Der iværksættes ensupplerende undersøgelse i efteråret 2013.Udviklingsprojektet forventes igangsat ultimo 2013.Projektet koordineres med arbejdet med forenkling afFælles Mål i regi af aftalen om et fagligt løft af folkesko-len, der bl.a. indebærer, at Fælles Mål digitaliseres. I ud-viklingsprojektet afprøves bl.a. udvalgte eksempler påmål og digitaliseringen af de forenklede Fælles Mål.
Adgang til trådløst netværk med tilstræk-kelig kapacitet og adgang til computer,tablet el. lign. for de elever, der ikke selvkan medbringe en.
Formålet er at sikre trådløst netværk medtilstrækkelig kapacitet og adgang til en pc,tablet eller lign., hvilket er grundlaget for deøvrige initiativer i indsatsen for at styrke an-vendelsen af it og digitale læremidler i under-visningen.
Det er aftalt i aftale om kommunernes øko-nomi for 2012, at KL er ansvarlig for at fi-nansiere og implementere initiativet.Udviklingsprojekt om digitale læringsmål Formålet er at styrke lærernes målrettede an-i dansk og matematikvendelse af digitale mål og sikre øget it-understøttelse af lærernes undervisning, her-under at læremidler mv. kobles til de forenk-lede Fælles Mål i de enkelte fag og for be-stemte klassetrin.
2

Status på indsatsen for øget anvendelse af it i folkeskolen

(fortsat)

Initiativbeskrivelse og formål

Skoleledernetværk for digital forandrings- Formålet er at understøtte implementeringenledelseaf it og digitale læremidler i undervisningenved at udvikle og støtte skoleledernes ansvarfor den digitale omstilling af folkeskolen gen-nem afprøvning og udbredelse af konkreteinitiativer.

Status

Skoleledernetværket er etableret i 2013 for en to-årigperiode og er et samarbejde mellem UVM, KL ogSkolelederforeningen, hvor sidstnævnte varetager pro-jektledelsen.
Der deltager 130 skoleledere fra 92 kommuner. For-beredelsesfasen er nu afsluttet, og projektet er overgå-et til implementeringsfasen, hvor skolelederne arbej-der med den lokale forandringsproces.Udviklingsprojekter med demonstrations- Formålet er at opnå praksisnær og generaliser- Der er netop udvalgt 21 folkeskoler, som skal deltage iskoleforsøgbar viden om it-baseret undervisning herunder fire demonstrationsskoleforsøg, som igangsættes ilærernes it-didaktiske kompetencer. Den op- efteråret 2013. Forsøgene omhandler afprøvning af it-nåede viden skal udbredes til alle skoler. Det baserede undervisningsforløb om bl.a. undervisnings-sker bl.a. via adgang til de it-baserede under- differentiering og nye måder at organisere undervis-visningsforløb på Danmarks Undervisnings- ningen på i et samarbejde mellem forskningsinstituti-portal, EMU’en.oner, professionshøjskoler og de 21 demonstrations-skoler.Effektmåling af anvendelsen af digitaleFormålet er at opnå viden om de faglige, pæ- Er igangsat og forventes afsluttet omkring årsskiftetlæremidlerdagogiske og ressourcefrigørende effekter af at 2013/2014.anvende digitale læremidler i undervisningen.Effektmålingen skal medvirke til, at udmønt- Første del omhandlende bl.a. opsamling på eksiste-ningen af puljen til støtte af kommunernesrende viden er gennemført primo 2013. Resultatet erindkøb af digitale læremidler kan målrettesen forskningsrapport, der giver overblik over eksiste-yderligere.rende forskning om digitale læremidler og viden, derkan anvendes i forbindelse med indkøb og udviklingaf digitale læremidler.
3

Status på indsatsen for øget anvendelse af it i folkeskolen

(fortsat)

Initiativbeskrivelse og formål

Samarbejdsforum for udvikling af digitale Formålet er at understøtte udviklingen af mar-læremidlerkedet for digitale læremidler ved at:Initiere samarbejde i og på tværs afbrancher om udvikling af digitale læ-remidlerMedvirke til gensidig inspiration og læ-ring på tværs af brancherSamarbejdsforummet nedsættes på baggrundaf en anbefaling fra vækstteam for kreativeerhverv som led i regeringens arbejde medvækstplanen.

Status

Er igangsat medio 2013.Samarbejdsforummet består af repræsentanter forforskellige producenttyper, it-branchen, iværksættere,videnspersoner på området for digitale læremidler,lærere og skoleledere, KL, Erhvervs- og Vækstmini-steriet samt UVM (formand) og mødes første gang iefteråret 2013.
4