Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del Bilag 292
Offentligt
1276926_0001.png
1276926_0002.png
1276926_0003.png
Folkeskolernes planlagte undervisningstimetal,2012/13Af Mathilde Molsgaard & Line Steinmejer NikolajsenDette notat tager udgangspunkt i skolernes planlagte undervisningstimetal. Dissetimetal indberettes hvert efterår til Undervisningsministeriet.I notatets beregninger er der ikke taget højde for, at mange undervisningstimer blevaflyst i april 2013 på grund af lockouten af lærerne. Notatet afspejler således ikkeden undervisning, der reelt er gennemført, men alene den planlagte undervisning.
Gennemsnitlige planlagte timetalFigur 1 viser folkeskolernes gennemsnitlige planlagte timetal pr. uge for hvert klas-setrin.1Ligeledes ses det vejledende timetal, som Undervisningsministeriet anbefa-ler skolerne at planlægge med. Der er ikke noget krav om, at skolerne skal tilbyde ettimetal, der svarer til det vejledende timetal.I Figur 1 ses det, at skolerne i gennemsnit planlægger med flere timer end summenaf de vejledende timetal på 1.-5. klassetrin samt 9. klassetrin, mens de gennemsnit-ligt set planlægger med færre timer end det vejledende timetal på 6.-8. klassetrin.
1
Skolerne indberetter det årlige undervisningstimetal. Da der traditionelt er 40 skoleuger pr.år, fremkommer det ugentlige timetal ved at dividere det årlige timetal med 40.
August 2013
Side 2 af 3

Figur 1 Gennemsnitligt planlagt undervisningstimetal pr. klassetrin,

2010/11-2012/13

Kilde: UNI•C Statistik & AnalyseNote: Der foreligger ikke et vejledende timetal for 0. klassetrin.Det gennemsnitlige timetal indeholder alle fag, der er indberettet på det pågældende klas-setrin. Gennemsnittet er beregnet som et vægtet gennemsnit, hvor der er vægtet med elev-tallet på de forskellige skoler og klassetrin.
Figur 2 viser henholdsvis det laveste, gennemsnitlige og det højeste ugentlige un-dervisningstimetal, som skolerne har planlagt med i 2012. Minimum og maksimumfor hvert klassetrin angiver timetallet for den kommune, der har hhv. det lavesteeller det højeste gennemsnit blandt kommunens folkeskoler.I figuren ses det, at den kommune, hvor skolerne i gennemsnit planlægger medfærrest timer på 1. og 2. klassetrin er på niveau med det vejledende timetal, mensder for 3. til 9. klassetrin er kommuner, hvor skolerne i gennemsnit planlægger medfærre timer end det vejledende timetal.
August 2013
Side 3 af 3

Figur 2 Folkeskolernes planlagte undervisningstimetal fordelt på klassetrin,

kommunegennemsnit 2012/13

Kilde: UNI•C Statistik & AnalyseNote: Der foreligger ikke et vejledende timetal for 0. klassetrin.Det gennemsnitlige timetal indeholder alle fag, der er indberettet på det pågældende klas-setrin. Gennemsnittet er beregnet som et vægtet gennemsnit, hvor der er vægtet med elev-tallet på de forskellige skoler og klassetrin.Det laveste og højeste timetal angiver timetallet for den kommune, der har hhv. det lavesteeller det højeste gennemsnit blandt kommunens folkeskoler.
August 2013