Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del Bilag 276
Offentligt
1272566_0001.png
1272566_0002.png
1272566_0003.png
1272566_0004.png
Shaqo Junior 2014For udsatte unge af anden etnisk baggrund
Maj 2013Vi afsluttede Shaqo Junior projektet for unge mellem 16 og 24 år 1. februar 2011 som et vigtigt sup-plement til de offentlige tilbud. Shaqo Junior var støttet af Det Lokale Beskæftigelsesråd fra Aarhus,og målet var at nå 320 unge af anden etnisk baggrund mellem 16 og 24 år, og at 75 % af dem kom iuddannelse. Shaqo Junior nåede 382 unge fra hele Aarhus Kommune. De unge opsøgte selv projek-tet, som opnåede stor tillid fra både de unge og deres forældre. 71 % af de unge blev fastholdt i ud-dannelse og 8 % fik job i projektperioden. Desværre har vi ikke siden kunnet finde finansiering til pro-jektet.Der er nu en bekymrende udvikling i dele af de etniske miljøer, som giver anledning til denne henven-delse for at gøre opmærksom på, at der er et stort og uløst behov for en særlig indsats ved siden afden offentlige, og som bygger på de gode erfaringer fra Shaqo Junior, men også indeholder nye ele-menter ud fra de erfaringer, den seneste udvikling har bragt.
Hvad kunne Shaqo Junior, som ikke blev løst af UU og andre offentlige tilbud?Vi havde en samarbejdsaftale med UU og havde stor respekt for det arbejde, der blev og bliver gjort afUU og andre offentlige instanser. Der er – og vil altid være – områder, som ikke kan nås med traditio-nelle offentlige tilbud, og det er her, vi har en berettigelse:Vi havde og har i høj grad stadig et meget tæt samarbejde med de etniske foreninger, somrepræsenterer en meget stor del af borgerne af anden etnisk baggrund. Det er vores erfaring,at en betingelse for virkelig at nå de udsatte målgrupper er, at vi har rod i miljøet – så at sige”står på skuldrene” af de etniske foreninger og ”fyrtårne”Vi har stor opbakning fra områdets offentlige institutioner, forældre, politi mv.Motivation og kvalitet – de unge kom frivilligt, og derfor er der ofte en større motivation. Samti-dig forudsætter det, at vi leverer høj kvalitet og viser resultater – de unge er kritiske og går ef-ter, hvor de får noget!Vi bygger på tillid og relationer til deltagerne og deres familie og har et godt imageEmpowerment. Vi tager udgangspunkt i den enkelte uden at dømme og styrker de unge i attage ansvar for eget liv og i proaktive handlemåderVi handler ud fra sund fornuft – vi undgår bureaukrati – og kan hurtigt ændre retning og tagenye initiativer, hvis der opstår et behovHolistisk – vi hører både, hvad unge og forældre siger – vi tager det alvorligt og handler – og-så når det ikke drejer sig om vejledning og uddannelse – det kan være et skridt på vejenVi betragter forældrene som en ressource og ikke en barriereModersmålbaseret afklaring og vejledning – ikke nødvendigvis på modersmålet, men med af-sæt i en kulturforståelseVi lytter, snakker og giver først og fremmest hjælp til de ting, de unge selv identificerer - og vitilpasser projektets tilbud og aktiviteter til de unges behovVi ”oversætter” – vi siger tingene, som de er og går ikke mod ”systemet”. Vi taler et klart og ty-deligt sprog – har forventninger og stiller kravVi bygger bro, tager de vanskelige ”tabu” diskussioner op med de unge og medvirker til en po-sitiv og konstruktiv dialogVi er der altid – også efter arbejdstid. I de offentlige tilbud skifter vejledere og sagsbehandlerei forhold til det trin, de unge er på – hos os følger vi dem hele tiden efter behov
Shaqo - City Vest - Gudrunsvej 7 - 8220 BrabrandAkantus - 87 43 05 01 – www.akantus.net
1
Shaqo Junior 2014For udsatte unge af anden etnisk baggrund
Shaqo Junior - ProjektbeskrivelseShaqo Junior tog imod unge mellem 16 og 24 år med flygtninge og indvandrerbaggrund. Det var etnytænkende og holistisk vejledningsprojekt, som dækkede hele Aarhus. De unge søgte vejledningenfrivilligt, og i tæt samarbejde med UU Århus og andre samarbejdspartnere kom de unge i uddannelseog arbejde.Shaqo Junior tog udgangspunkt i de unges ressourcer og vilje til at lykkes. Her blev de mødt med po-sitive forventninger og respekt, vi stillede krav og forventede ansvarlighed. Vi arbejdede med vejled-ning til uddannelse og job og havde fokus på at overvinde de faglige, sociale og kulturelle udfordrin-ger, de unge møder i deres hverdag.Vores mål var at støtte flest mulige til uddannelse og job. Ét af midlerne til det var fokus på at findelærepladser og fritidsjob, fordi vi ved, at fritidsjob er godt til at fastholde de unge i uddannelse og må-ske giver en genvej til en læreplads. Under alle omstændigheder giver fritidsjob vigtige erfaringer meddet danske arbejdsmarked.Vi havde med vores multietniske team afsæt i modersmål baseret vejledning – ikke nødvendigvis påmodersmålet og med en dyb forståelse for den kultur, de familiemønstre og det regelsæt særlig mus-limske unge, men også andre unge fra fremmede kulturer lever med. De barrierer og problemer, deunge af anden etnisk baggrund oplevede i den forbindelse, kunne være en hindring for at gennemføreen uddannelse og derefter få et relevant job.
Hvad sagde de ungeI projektet havde vi etableret et Ungeforum, hvor de unge havde mulighed for at få indflydelse , og påbaggrund af de unges input tilpassede vi hele tiden projektets tilbud og aktiviteter - f.eks. havde viøget fokus på engelsk og sociale aktiviteter, der understøttede, at de unge fik et øget netværkDe unge gav udtryk for, at det, de især mente, gjorde en forskel i Shaqo Junior, var, at de blev lyttet til,og deres mening og input blev taget alvorligt og omsat til handlinger. Det helt centrale var at skabe ettilbud, der ramte det behov, de unge har og ikke kun det, vi som voksne mente, kunne være godt fordem.
Shaqo Junior rapportenDen kan findes på hjemmesiden www.akantus.net
Bekymrende udvikling anledning til forslag om et nyt Shaqo Junior 2014Siden Shaqo Junior sluttede i starten af 2011, er vi ofte blevet opsøgt af unge eller deres forældre,som har ønsket vores hjælp. En hjælp vi desværre kun har kunnet give i mindre omfang.I den senere tid har vi været vidne til en bekymrende udvikling:Politiet gør opmærksom på, at der er en negativ udvikling i uhensigtsmæssig adfærd på kantenaf kriminalitet fra somaliske unge fra 12 årGrupper af arabiske unge er stærkt aggressive og i nogle tilfælde voldelige over for somaliskedrenge og volder problemer f.eks. i forbindelse med busser, taxaer og udrykningskøretøjerFlere boligområder i Aarhus er i højere grad generet af bander af unge domineret af arabiskedrenge.Der er yderligtgående grupper, som forsøger at ”hverve” unge af anden etnisk baggrund tilbandekriminalitet
Shaqo - City Vest - Gudrunsvej 7 - 8220 BrabrandAkantus - 87 43 05 01 – www.akantus.net
2
Shaqo Junior 2014For udsatte unge af anden etnisk baggrund
Det opleves, at flere børn ned til 5 – 6 år færdes alene eller i grupper sent om aftenen i be-stemte boligområderEn meget stor del af forældrene til de udsatte unge lever på overførselsindkomst og har storset ikke haft kontakt med arbejdsmarkedetBørn af denne gruppe deltager sjældent eller aldrig i fritidsaktiviteter, dels fordi det koster pen-ge og dels på grund af manglende kendskab og endelig kan angsten for ”det danske” også af-holde nogle forældre fra at tillade detDen stigende polarisering og oplevelsen af, at der opstår subkulturer af visse indvandrergrup-per, som isolerer sig og næsten ikke har kontakt til det danske samfund. Den sociale arv ertung!

Hvad kan der gøres?

Vi mener, at der er behov for en flerstrenget indsats i et meget tæt samarbejde med de etniske for-eninger. Det er kun ved at opnå fuld tillid her fra og gennemføre en indsats, som supplerer den offent-lige indsats og det store frivillige arbejde, flere af foreningerne allerede nu gør, at det er muligt at laveet effektivt forebyggelsesarbejde, som bliver bakket op i miljøet.I Aarhus er de vigtigste foreningerAarhusomali, som er en paraplyorganisation for 13 somaliske foreningerSomali Community, som er en stærk forening for somaliere med 600 medlemmerForeningen af Aktive somaliske kvinderTyrkisk foreningDen arabiske Kulturforening - AKFForbundet af islamiske Foreninger - FiFHer ud over er et bredt samarbejde vigtigt f.eks. medSkolerneSSPLokalpolitietUngdomsskolerneKommunen,
Den primære målgruppe for indsatsenUnge af anden etnisk baggrund med et særligt tilbud til de yngste fra 12 – 15 år som supplement til deoffentlige tilbud og den indsats, de etniske foreninger allerede nu gør med undervisning, lektiehjælp ogaktiviteter fortrinsvist i weekender. Det bør desuden være muligt med en særlig indsats over for ungeaf bestemte etniciteter.Somaliske unge fra 12 år som en særlig udsat gruppe.For øjeblikket oplever vi, at der er behov foren særlig indsats over for den udsatte gruppe af unge somaliere ned til 12 år for at give dem mereselvtillid og andre handlingsmønstre end at følge og adlyde andre mere aggressive unge med risikofor kriminalitet.Udadreagerende arabiske drenge fra 12 år.Gruppen af udadreagerende arabiske drenge har ogsåbrug for en særlig indsats for at lede dem væk fra den småkriminelle og voldelige vej, de er på vej ad.
Shaqo - City Vest - Gudrunsvej 7 - 8220 BrabrandAkantus - 87 43 05 01 – www.akantus.net
3
Shaqo Junior 2014For udsatte unge af anden etnisk baggrund
Unge af anden etnisk baggrund fra 15 – 24 år.En særlig indsats for at motivere til uddannelse, fri-tidsjob og støtte til at finde læreplads. Fastholdelse og opfølgning. Forebyggelse af kriminalitet ogmisbrug. Støtte demokrati forståelse og opkvalificere de unges sociale kompetencer.Brobygning til forældre, skoler, UU, uddannelsesinstitutioner, fritidsjob, lærepladser og arbejdsmarke-det.Som tidligere nævnt: Vi er der altid – også efter arbejdstid. I de offentlige tilbud skifter lærere, vejle-dere og sagsbehandlere i forhold til det trin, de unge er på – hos os følger vi dem hele tiden efter be-hov
Vi har mange idéet til Shaqo Junior 2014 og en målrettet og tidlig forebyggende indsats, som vi megetgerne vil i dialog om.
Mulki HusseinProjektleder ShaqoTlf. 28 68 47 69[email protected]
Bodil AarupDirektør AkantusTlf. 28 19 93 90[email protected]
Shaqo - City Vest - Gudrunsvej 7 - 8220 BrabrandAkantus - 87 43 05 01 – www.akantus.net
4