Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del Bilag 276
Offentligt
1272565_0001.png
Resumé – Shaqo Junior 2014 - 20171. BaggrundVi havde stor succes med Shaqo Junior projektet, som blev afsluttet i 2011 – 71 % blev fast-holdt i uddannelse, og 8 % i job. Vi ønsker at medvirke til at mindske frafald fra uddannel-serne, som er oppe på ca. 50 % og støtte, at flere får en uddannelse.Kriminalitetsstatistikken for unge af anden etnisk baggrund taler sit tydelige sprog. Næsten22 % af de arabiske unge mellem 15 og 24 år er dømt for kriminalitet, en stigning på næsten10 % i løbet af 8 år. 13 % af de unge somaliere er dømt for kriminalitet – også en stigning.Kriminaliteten for danske unge er på 4,9 % og er faldende. Samtidig er flere og flere tiltruk-ket af bandekriminalitet, og en del f.eks. somaliske drenge er tiltrukket af radikalistiskestrømninger og nogle tilslutter sig ”hellig krig”.I Shaqo ser vi en stigende gruppe af forældre, som isolerer sig i subkulturer, og som på denene side er bekymrede for deres børn, men på den anden side selv har store problemer ogikke magter at støtte deres børn til at få uddannelse og blive integreret i et samfund, de erutrygge ved.Vi viste med Shaqo Junior, at det kan nytte! De unge opsøgte frivilligt projektet, og vi havdetillid både fra de unge, forældrene, UU og uddannelsessituationerne..
2. MålgruppeUnge af anden etnisk baggrund, som har behov for en særlig håndholdt indsats for at kom-me i gang med en realistisk uddannelse og har behov for støtte for at gennemføre en ud-dannelse, som kan føre til job.
3. Formål og indholdVi har lokaler i City Vest midt i det boligområde, hvor en stor del af målgruppen bor. Somdet afsluttede Shaqo Junior vil der også denne gang blive visiteret deltagere fra hele Aarhus.Deltagerne opsøger os i kraft af den tillid, vi nyder gennem vores tætte samarbejde med deforskellige etniske kulturer og de mange foreninger.Vi ønsker at gennemføre et projekt, hvor de unge et sted, de har tillid til, kan få vejledning oghjælp til at løse udfordringer både til personlige forhold, uddannelse, familie, kulturellespørgsmål og praktiske forhold mv. Vi lægger vægt på at tale med de unge om konsekven-ser af manglende uddannelse, af opførsel, udseende, en plettet straffeattest mv.Shaqo Junior indeholder bl.a.:Uddannelsesvejledning – motivering og valg af realistisk uddannelseCoaching og mentoring – fastholdelse i uddannelse - empowermentForældresamarbejde – samtaler og vejledning om konkrete unge og oplysende møderSamarbejde med UU, uddannelsesinstitutioner, sagsbehandlere og vejledereHjælp til at finde lære- eller elevpladser og kontakt til virksomhederHjælp til at finde fritidsjob, studiejob eller fast arbejdeKurser og coaching i arbejdsmarkedskendskabØge kendskab til de sociale koder på uddannelsen og på en arbejdspladsUng til ung vejledning ud fra emner, de unge vælger
4. Forventede resultater og merværdi for DKVi forventer, at 200 unge vil være tilknyttet projektet som intensive deltagere med en fastcoach, og at 70 % af dem vil blive fastholdt i uddannelse eller job, mens 300 vil deltage iworkshop eller andre uddannelses- eller jobrettede aktiviteter. Vi bidrager desuden med enviden om metoder, processer og aktiviteter, som kan være af stor værdi for UU, Uddannel-sesinstitutioner mv.
Shaqo ¶ City Vest ¶ Gudrunsvej 7 ¶ Lokale 406 ¶ 8220 BrabrandTlf.: 87 43 05 01 ¶ www.akantus.net