Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del Bilag 31
Offentligt
1174720_0001.png
1174720_0002.png
Ministeren har svaret på spørgsmål 5 – stillet af Karina Adsbøl;http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/sou/spm/5/svar/916158/1173713.pdf”Som led i aftalen om en reform af førtidspension og fleksjob fra 30. juni 2012 blev det aftalt, atkommunerne fremover alene skal benytte lægefaglig rådgivning fra regionen i sager omressourceforløb, fleksjob og førtidspension.””Efter forslaget vil kommunerne efter etableringen af klinisk funktion ikke længere kunne benytteegne ansatte lægekonsulenter eller eksterne lægekonsulenter i sager om bl.a. førtidspension ogfleksjob. Lovforslaget indeholder desuden de bemyndigelsesbestemmelser, der skal bruges til atfastsætte bindende regler for den sundhedsfaglige rådgivning.”
I høringsudkastet til Flex- og Førtidspension, fremgår følgendeSide 371.2.13. Lægefaglig bistand fra klinisk funktion i sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspensionDet foreslås, at kommunerne fremover skal rekvirere den nødvendige lægefaglige assistance i sager omressourceforløb, tilkendelse af fleksjob og førtidspension via sundhedskoordinatoren i regionens kliniskefunktion i forbindelse med sagsbehandlingen. Herved skabes en klar og entydig indgang tilsundhedsvæsenet, da kommunerne herefter ikke kan rekvirere lægefaglig bistand fra kommunalt ansattelægekonsulenter eller eksterne lægekonsulenter uden for klinisk funktion ved sagsbehandlingen på disseområder.Side 42Herudover foreslås det, at beskæftigelsesministeren efter inddragelse af ministeren for sundhed ogforebyggelse kan fastsætte regler om tilrettelæggelse og indhold i den lægefaglige bistand på det øvrigebeskæftigelsesområde. Det betyder, at der kan fastsættes regler for så vidt angår sager om kontanthjælp,sygedagpenge m.v. Reglerne fastsættes med udgangspunkt i, at kommunerne kan anvende egnelægekonsulenter og eksterne lægekonsulenter i sager på beskæftigelsesområdet, som ikke drejer sig omressourceforløb og fleksjob.Side 36Fremover vil det være en forudsætning for tilkendelse af førtidspension, at kommunen kan fremlæggekonkret dokumentation for, at der er gennemført et relevant og individuelt tilrettelagt indsats i form af etressourceforløb. Det skal dokumenteres, at aktiviteter i forløbet har været skræddersyet til den enkelteborger, at der er foretaget den nødvendige opfølgning, og at forløbet i nødvendigt omfang er blevettilpasset og justeret undervejs. Kun i de situationer, hvor det er dokumenteret, at borgeren på trods af ensystematisk aktiv indsats ikke kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet, kan der tilkendes førtidspension.Det er min opfattelse, at lægekonsulenterne IKKE er afskaffet i kommunerne, så længe der ikke er tale omflexjob og førtidspensionssager.Det er kommunens afgørelse suverænt, om borgerne skal tilbydes et ressourceforløb. Der eradskillige fortolkningsmæssige muligheder for, at borgerne IKKE tilbydes ressourceforløb.a. Ressourceforløb = garanti for lægekonsulenter ikke benyttesb. Ressourceforløb = garanti for varighedsbegrænsning for ydelse ikke træder i kraftc. Ressourceforløb = forudsætning for førtidspension (dog undtaget i særlige tilfælde)
OBS!Punkt a-b-c sikrer borgerne i et sådant omfang, at kommunerne kan have en økonomisk interesse i at nægteborgerne dette forløb.Det er derfor altafgørende, at retten til ressourceforløb præciseres yderligere, og ikke alene bygger på ensagsbehandlers skøn – for resultatet kan være, at den tidligere kritik af lægekonsulentens skøn nu overførestil kritik af sagsbehandlerens skøn.Der er således stadig ikke fastsat retningslinjer for lægekonsulenterne, så længe det drejer sig omsygedagpengesager, kontanthjælpsmodtager mv.

Teoretisk kan borgere derfor stadig fastholdes på sygedagpenge/kontanthjælp i årevis, uden

adgang til ressourceforløb, og stadig underlagt en kommunal lægekonsulents skøn!

Jf. ”Forslag til vedtagelse V 42 Om anvendelsen af lægekonsulenter”;Folketinget finder det uholdbart, at der vedvarende rejses kritik af kommunernes brug aflægekonsulenter, og partierne er derfor enige om, at problemerne skal løses.Folketinget vurderer, at problemerne med fastlæggelsen og afgrænsningen af lægekonsulenternesfunktion og beføjelser i sagsbehandlingen kræver, at der fastsættes bindende regler forlægekonsulenternes arbejde.Folketinget konstaterer, at de verserende forhandlinger om en reform af førtidspension og fleksjobogså kan berøre problemstillingen om lægekonsulenternes rolle og funktion.Folketinget vurderer på den baggrund, at det vil være hensigtsmæssigt at afvente resultatet afdisse forhandlinger, før der tages konkrete initiativer til fastsættelse af regler om anvendelse aflægekonsulenter.Såfremt der ikke tages initiativer i forhold til lægekonsulenterne i forbindelse med forhandlingerneom en reform af førtidspension og fleksjob, pålægger Folketinget regeringen at forpligte sig tilefterfølgende at fastsætte regler for lægekonsulenternes virke i indeværende år.
Jeg skal derfor appellere til;1. Der fastsættes juridisk bindende retningslinjer for lægekonsulenter – uanset borgerensforsørgelsesgrundlag.2. Borgere med længerevarende sygdomsforløb pr. automatik er berettiget til ressourceforløb –således ressourceforløbet ikke afhænger af sagsbehandlers/kommunalt skøn.Med venlig hilsenLena Michelsen