Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del Bilag 255
Offentligt
1278083_0001.png
1278083_0002.png
1278083_0003.png
1278083_0004.png
1278083_0005.png
1278083_0006.png
BeskæftigelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Gentofte, den 3. september 2013
Vedr. : Barsel for begge forældre
Foreningen Far skal hermed anmode om foretræde for beskæftigelsesudvalget, eventuelt med invitation afligestillingsudvalget, for at redegøre for Foreningens synspunkter i forbindelse med barsel for beggeforældre.Foreningen Far har deltaget i Regeringens barselsudvalg.Foreningen Far er en frivillig forening med 40 års erfaring på familieområdet, som aktuelt vejleder ca.100.000 forældre, bedsteforældre og pårørende af begge køn fra 300 danske byer og 50 lande om året.Foreningen Far henviser til det vedhæftede oplæg for nærmere information.
Med venlig hilsen
Jesper Lohse, LandsformandForeningen FarMobil 26229730
1Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730
Frit valg ved Barsel- Far og mor har begge et ansvar og bestemmer - sammen
Foreningen Far oplever, at barsel til begge forældre er sundt og positivt. Forældrene er rigtig glade forbarselsperioden og samarbejder bedre om barnet og det nye familieliv.
ET VALG ER KUN FRIT, HVIS MULIGHEDERNE ER LIGE– Dét er de ikke i DanmarkForældrenes frie valg og et valg baseret på lige muligheder er for de fleste af os de mest fundamentalemenneskerettigheder i vores samfund, og vi er nok alle enige om, at det skal gælde for alle mennesker bådei arbejdslivet, uddannelsessystemet og familielivet.I arbejdslivet og uddannelsessystemet er vi efterhånden ved at være godt med i Danmark, men påfamilieområdet halter vi stadig pinligt bagefter. Både lovgivning, arbejdsmarkedsaftaler og administrativpraksis giver mor væsentligt mere frit valg end far. Foreningen Far mener, at begge forældre skal have etfrit valg, baseret på lige muligheder, med barnets ret til far og mor som grundlæggende forudsætning.
BARRIERERNE ER MANGE
For familien:Økonomi: Børnefamilierne er mere økonomisk pressede, derfor er økonomien en vigtig faktor ivalget af hvordan far og mor skal holde barsel. Mor tjener i dag, gennemsnitligt, stadig mindre endfar, så familieøkonomien kan tvinge hende til at tage den fulde barsel.Lovgivning: På en række områder har mor særlige rettigheder som ikke er betinget af barnetspsykiske eller fysiske velfærd.Kommunikation: Det offentlige Danmark ser stadig mor som primær ansvarlig for barnet i de flestesammenhænge, hvilket medfører, at kommunikation, registreringer og indberetninger vedrørendebarnet udelukkende sker til mor.
For far:Lovgivning: Mor har fortrinsret og en lang række særrettigheder, som ikke kan forklares medhenvisning til fysiske eller psykiske behov hos barnet. De er med andre ord enten historiske levneller udtryk for forskelsbehandling.Fordomsfulde arbejdsgivere: Far mødes ofte af en forventning fra sin arbejdsgiver, om at hanminimerer sin barsel mest muligt. Frygt for repressalier af ansættelses- eller avancementsmæssigkarakter, presser mange fædre, der egentlig gerne vil holde orlov, til at lade være.
2Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730
Omverden: Samfundsnormen er, at det er mor der skal holde mest barsel ”Det er da mor, derholder barsel”Økonomi: Gennemsnitligt tjener far stadig mere end mor, så det er dyrere for familien, at far holderbarsel, hvis han er privat ansat.
For mor:Karrieremuligheder: Mange arbejdsgivere tænker sig om en ekstra gang, førend de ansætter enkvinde i den fødedygtige alder, hvis hun ikke allerede ”har fået sine børn”Fordomme: Mor tager barns 1. sygedag og mor skal gå tidligt for at hente i vuggestuen osv.Pensionsgab: Mors pensionsmidler reduceres i mange tilfælde med den tid hun er på barselLigeværdighed: De mange mødre, som ser fars ansvar, indflydelse og medvirken som positiv ogvigtig, bliver ramt af alle de forhindringer far møder på sin vej mod at blive en ligeværdig forælder.
For Danmark – koster status quo både privat, offentligt og i erhvervslivet:Vi harikkesikret borgerne lige muligheder, uanset køn.Vi har derfor hellerikkeet reelt frit valgVi leverikkeop til grundlovens og de internationale konventioners forpligtelser til at varetagebarnets tarv og forhindre forskelsbehandling i lovgivning og administrativ praksis.Vi har børn, somikkefår mulighed for at få entæt og tryg tilknytning til både far og mor,med defølelsesmæssige og kynisk samfundsøkonomiske konsekvenser der følger af dette.Vi har frustrerede fædre og mødre, dertrives dårligere, producerer mindre og har brug for mereoffentlig bistand.
FAMILIENS ØKONOMI HAR STOR BETYDNINGArbejdsgiverorganisationerne burde se på det faktum, at det i dag er flest kvinder, som bliver optaget på deuddannelser der giver mulighed for de højeste lønninger. Om få år vil mor langt oftere (måske enddaoftest) tjene mere end far, og med kendskabet til børnefamiliernes stramme økonomi og de nuværendebarselsdagpengeordninger, vil det med stor sandsynlighed betyde et markant skifte i barselsbetalingerne.Man bør også som arbejdsgiver og i det offentlige være opmærksom på, at vi i Danmark oplever 40-50 %skilsmisserater, som koster erhvervslivet og det offentlige dyrt i sygedagpenge, mistet produktivitet ogmotivation hos medarbejdere. Der er både livskvalitet og besparelser at hente ved en konstruktivmodernisering af familieområdet i Danmark.
3Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730
FRIT VALG OG LIGE MULIGHEDER BETYDER, AT MAN GIVER SLIP PÅ KØNSKAMPEN OG BEGYNDER ATTALE OM MENNESKER – SUNDE VÆRDIER, ANSVAR OG RETTIGHEDER.Børnene har historisk været kvindernes væsentligste bastion, og et kort blik på den nuværende lovgivningog praksis viser, at murene stadig står. Det positive er, at virkeligheden i de danske familier i dag ser heltanderledes ud. Det negative er, at det offentlige Danmark ikke er med på vognen.
NÅR FAR OG MOR IKKE BOR SAMMEN BLIVER DET HELT SORT.For forældre der er enige handler barsel og forældreorlov om forældreansvar, familieøkonomi ogincitamentsstrukturer hos arbejdsgiverne. For forældre der eruenigehandler barsel og forældreorlov omensidiglovgivning,obstruerendesagsbehandlingstid ogoldnordiskpraksis. Det er ofte først nårkernefamilien skilles - og det sker stadig oftere - at forældre og børn opdager, hvordan lovgivning og praksisvirker i Danmark.Her møderisær farbarrierer:Sagsbehandlingspraksis: Statistikken viser markant, at mor får bopæl og eneforældremyndighedlangt, langt oftere end far. Færre børn har i dag bopæl hos deres far end i 1980 i direkte modstridmed samfundsudviklingen i familierne, på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet.Lange sagsbehandlingstider. På barselsområdet betyder lange sagsbehandlingstider (gns. 6-12mdr.) og i visse sager helt op til 6 år, at der ofte først ligger en afgørelse om samvær (som er etlovkrav for at kunne afholde barselsorlov) når barsels- og forældreorlovsperioden er slut.
VI TABER DE SVAGESTEEn ting vi, også, skal være opmærksom på er, at de børn der allermest har behov for barsel med far, ofte erdem der ikke får det. Flere familier end nogensinde lever ligeværdigt og flere fædre end nogensinde ønskerbarsel. Vi skal i Danmark passe på ikke at falde i den grøft, hvor vi tror, at der i dag er et frit valg, for det erikke tilfældet pga. familieøkonomien, incitamentsstrukturen i forhold til arbejdsgiveren, lovgivningen (f.eks.barselsbekendtgørelsens § 8 stk. 2, som blindt tildeler mor alle barsels dagpengene, hvis hun er uenig medfar) kombineret med de lange offentlige sagsbehandlingstider.Der er de facto ingen retssikkerhed og intet frit valg for børn og fædre på familieområdet i Danmark.
4Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730
DANMARK HALTER HÅBLØST BAGUDI de andre nordiske lande har man for længst indset problemerne og fundet nye og bedre løsninger. Især iSverige og på Island har man markant moderniseret familieområdet i de seneste årtier. I disse lande harman derfor i årevis haft øremærket barsel til begge forældre.Erfaringerne er fremragende. Ordningerne har betydet, at fædre afholder barsel, som aldrig før ogvæsentligt længere. I 200 svenske kommuner støtter man positivt og moderne op med familiegrupper forførstegangsfødende.Statistikken taler sit utvetydige sprog: Lovgivningen har skabt større livskvalitet, bedre samarbejde, gladeforældre og mere trygge børn, som har en far og en mor tæt på i deres liv – hele livet. - Det har samtidiggivet lavere skilsmisserater, lavere samfundsmæssige omkostninger og mere motiverede og engageredemedarbejdere på arbejdspladserne.
HVAD GØR VI NU?Det er mere end på tide,at vi også i Danmark lever op til vores ansvar og forpligtelser (og får noget at havevores selvopfattelse i) ved at skabe et samfund der anerkender og respekterer menneskers – dvs. børn ogvoksne – rettigheder og behov, og vi derfor sikrer fleksible rammer, der giver alle mulighed for at leve etrigt, trygt og frit liv.Første skridt er at fjerne de barrierer der i dag forhindrer fars og mors frie valg, baseret på et princip omlige muligheder i arbejdslivet, uddannelsessystemet og familielivet i Danmark.Foreningen Far opfordrer derfor Folketinget til:At sikre et grundigt eftersyn af den danske familielovgivning og -praksis, så den kommer ioverensstemmelse med grundloven, internationale konventioner, ligestillingsloven og ikke mindstmed danskernes måder at leve på.At sikre positivt samarbejde mellem alle politiske partier om 3 måneders barsel til far.At sikre fleksibilitet og varsling, så orloven harmonerer med familielivet og med arbejdsgiversplanlægningsbehov.At sikre lovgivning med en incitamentsstruktur, der giver mest mulig frihed til forældre, der forstårat samarbejde om varetagelsen af barnets tarv.At sikre et tværgående og stående kontaktudvalg, hvor alle relevante ministerier oginteresseorganisationer mødes kvartalvist for at sikre sammenhæng i en respektfuld indsats ogmodernisering på familieområdet i Danmark med fokus på det bedste for barnet, det frie valg oglige muligheder.
5Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730
Foreningen Far står til rådighed for spørgsmål, dokumentation og med konkrete forslag til sikring afovennævnte.Kontakt:Sidse Ægidius, Næstformand og medlem af barseludvalgetE-mail: [email protected]Jesper Lohse, LandsformandE-mail: [email protected]Foreningen FarPasteurvej 21799 København V
6Foreningen FarPasteurvej 21799 København K.HjemmesideRådgivningE-mailPressetelefonwww.foreningenfar.dkwww.foreningenfar.dk/raadgivning[email protected]26229730