Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del Bilag 165
Offentligt
1240623_0001.png
1240623_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Som oplyst i mit svar på udvalgets spørgsmål nr. 161 af 11. februar 2013 har jegbedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om en redegørelse om brandfolkog den mulige kræftrisiko, som de kan have på grund af deres arbejde.I redegørelsen konkluderer Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen, at tilsynethar vejledt og informeret i tilstrækkeligt omfang i takt med, at der er kommet nyeundersøgelser om mulig kræftrisiko ved arbejdet som brandmand, og at Arbejds-skadestyrelsen har baseret sin sagsbehandling af arbejdsskadesager på den senesttilgængelige og uafhængige forskning på området, som der er international kon-sensus omkring.Jeg har taget redegørelsen til efterretning. Redegørelsen samt bilag vedlægges tiludvalgets orientering.For mig er det helt grundlæggende, at alle der går på arbejde har ret til et sikkert ogsundt arbejdsmiljø. Det gælder naturligvis også brandfolk, som påtager sig en storog vigtig opgave i forbindelse med brandslukning. Jeg har meget stor respekt for demennesker, der er villige til at påtage sig denne opgave.Under brand udvikles en række sundhedsskadelige gasser og partikler, hvoraf nog-le er kræftfremkaldende, og det er derfor helt centralt, at brandfolk anvender egne-de personlige værnemidler, fx åndedrætsværn, der beskytter effektivt mod dissegasser og partikler, samt foretager hygiejneforanstaltninger efter brandindsatsen.Det er arbejdsgiverens pligt at sikre dette, og jeg forventer naturligvis, at arbejdsgi-veren lever op til denne pligt. Samtidig vil jeg også understrege, at det er afgøren-de, at den enkelte brandmand anvender de personlige værnemidler, der stilles tilrådighed, og sørger for, at hygiejneforanstaltninger bliver udført.Jeg tager denne sag meget alvorligt, og jeg ønsker at gøre alt, hvad jeg kan, for atbidrage til, at brandfolk har et sikkert og sundt arbejdsmiljø, og for at sikre atbrandfolk, som måtte være blevet syge af deres arbejde, får arbejdsskadeerstatning.Jeg har derfor bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om at iværksætte føl-gende supplerende initiativer ud over den indsats, som de to styrelser i forvejen ud-fører:
24. april 2013J.nr. 20120253955/2013-2318
Arbejdstilsynet skal inden sommerferien gennemføre dialogmøder med hoved-aktørerne på området. Formålet med dialogmøderne er at drøfte regler, vejled-ninger og interne procedurer for brandslukning samt at orientere om og forbere-de tilsyn med samtlige brandstationer jf. næste punkt.
Arbejdstilsynet skal inden udgangen af 2013 gennemføre tilsyn med alle brand-stationer. Formålet med tilsynene er at sætte ekstra fokus på det forebyggendearbejde med mulig kræftrisiko ved brandindsats.Arbejdstilsynet skal på forsøgsbasis i en periode på et halvt år føre tilsyn medstore brande. Endvidere skal Arbejdstilsynet, hvis tilsynet fx via billeder i medi-erne bliver bekendt med brandslukningsopgaver, der er blevet udført uden detnødvendige beskyttelsesudstyr, tage kontakt til de relevante brandberedskaber.Arbejdstilsynet skal inden udgangen af 2013 gennemføre tilsyn med de uddan-nelsesinstitutioner, der uddanner brandfolk. Formålet er at fokusere på forebyg-gelse af kræftrisiko i forbindelse med uddannelse af brandfolk, herunder rele-vante regler og vejledninger om fx personligt beskyttelsesudstyr.Der har tidligere været sat spørgsmålstegn ved, om yderligere dansk forskningkunne forventes at bidrage med nyttig ny viden. Jeg har derfor bedt Arbejdstil-synet og Arbejdsskadestyrelsen om at bede relevante fagpersoner vurdere, un-der hvilke omstændigheder man vil kunne drage nytte af ny forskning.Arbejdsskadestyrelsen skal invitere de relevante faglige organisationer til et dia-logmøde. Formålet med mødet er overordnet at sikre, at de relevante sager an-meldes. Anmeldelsen af de relevante sager skal sikre, at der sker en konkretvurdering af sygdom og arbejdsmiljømæssige påvirkninger i hver enkelt sag.Arbejdsskadestyrelsen skal sende et brev til de ledende overlæger på de ar-bejdsmedicinske klinikker for dels at gøre dem opmærksom på problemstillin-gen omkring brandfolk og deres mulige øgede kræftrisiko og dels gøre demopmærksomme på, at de arbejdsmiljømæssige påvirkninger beskrives så detalje-ret som muligt.Arbejdsskadestyrelsen skal undersøge, hvordan man i de lande, som har væretnævnt i denne sag (Canada, Australien og Californien), håndterer sager ombrandfolk og kræft.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2