Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del Bilag 105
Offentligt
1216066_0001.png
1216066_0002.png
1
Landsforeningen Lediges Vilkårs krav til en kommende kontanthjælps reform,og fornyelse af beskæftigelsespolitikken, Danmark 2013Reform af den nuværende lovgivning er yderst tiltrængt, da den fastholderkontanthjælps modtagere i arbejdsløshed og fattigdom, imod egen vilje.Ånden i lovgivningen bør nu udvikles til tillid og respekt, i erkendelse af, atkontanthjælp er sidste nødhjælpsstation, i et samfund med et nedslidendearbejdsmarked, hvor der samtidig er færre jobs, end der er arbejdsdygtige borgere.Tyngdepunktet i loven bør flyttes fra straf - til reel hjælp til arbejde og uddannelse.Fornyelsen skal sikre at:1. Kontanthjælps modtagere,der ikke har andre problemer end ledighed,skal inkluderes påarbejdsmarkedet, i normale dagpenge optjeningsberettigede overenskomstdækkede jobs, ved hjælpaf jobrotation og andre dele-ordninger. Hvilket betyder, at de ikke længere er kontanthjælpsmodtagere.
2.Kontanthjælps modtagere får ret til at supplere kontanthjælpen med løn for småjobs, foreksempel vikararbejde, op til en samlet indtægt, inklusive kontanthjælp, svarende til denpågældende branches mindsteløn, hvorefter indtægt der ud over, modregnes i kontanthjælpen.Samtidig står den arbejdsløse stadig til rådighed for anvist fuldtidsarbejde.Det vil give mulighed for, at "få en fod indenfor" på arbejdsmarkedet, hvilket ofte er vejen til etpermanent job, og samtidig, "kan det betale sig at arbejde".I øjeblikket bliver enhver indtægt, den arbejdsløse måtte kunne skaffe sig, modregnet ikontanthjælpen. Det betyder, at man har udgifter, i form af transport, ved at påtage sig småjobs. Detmuliggør en kontanthjælpsmodtagers økonomi ikke, og dermed fastholdes den arbejdsløse ipassivitet, udstødelse og fattigdom.
3.Kontanthjælps modtagere får ret til at beskæftige sig selv med opstart af egen virksomhed, medkontanthjælpen som økonomisk sikkerhedsnet, indtil den samlede indkomst svarer til dengennemsnitlige mindsteløn, hvor efter kontanthjælpen nedtrappes.
4.Enlige forsørgeres behov for deltidsjobs, med et ordentligt indkomst grundlag, tilgodeses.5.Begrænsninger i kontanthjælps modtageres ret til deltagelse i frivilligt arbejde fjernes, da detnetop er kompetenceudviklende og netværks skabende.
www.ledigesvilkaar.dk
2
6.Kommunernes ret til at fratage borgere deres ret til kontanthjælp, fjernes. Truslen om fratagelseaf retten til kontanthjælp blev introduceret i slutningen af 1980érne, med henblik på et særligt forløbfor unge lovovertrædere i Frederiksværk.At det er blevet gældende praksis overfor alle kontanthjælps modtagere, er en skandale.
7.Gentagne rettighed/pligt samtaler erstattes med ret til coachende samtaler efter behov, med fokuspå den enkeltes ressourcer og visioner.
8.Sagsbehandler ressourcer flyttes fra kontrol, nytteløs aktivering og rutinesamtaler, over tilkontanthjælps modtagere,der har andre problemer end ledighed,så den nuværende ulovligt langesagsbehandlingstid nedbringes.
9.Ydmygende og invaliderende arbejdsprøvninger afskaffes. Den enkelte borgers viden om sig selvanerkendes, frem for overdreven anvendelse af lægekonsulenter. Alle har ret tilenarbejdsprøvning,med mindre borgeren selv ønsker flere, med efterfølgende ret til uddannelse, flexjob ellerførtidspension.
10.Indblanding i den enkelte borgers helbred og eventuelle brug af medicin, forbydes.11.Niveauforskellene i refusionsordningerne til kommunerne udjævnes, så kommunernesumenneskelige incitament til at tænke på økonomi, frem for borgernes ve og vel, fjernes.
12.Der indføres almindelig retssikkerhed for kontanthjælps modtagere. Det er retligt problematisk,at sparsomt uddannede sagsbehandlere uden viden om, interesse for, eller uddannelse iretsstatsprincipper, har magtbeføjelser som både politiker, politi og dommer, på samme kontor.Indførsel af almindelig retspraksis i forbindelse med kontanthjælps modtageres klager og ankesager.
13.New Public Management, som styringsredskab i den offentlige forvaltning fjernes, og erstattesaf almenmenneskelig tillid, samarbejde og sund fornuft.

På vegne af LLV, Landsforeningen Lediges Vilkårs bestyrelse:

Klare Jensen 40 73 31 47Hans Schjørmann 43 64 46 03Lise Baastrup 23 81 00 19Helle Nielsen 51 16 68 98Emil Weiglin 20 93 78 77
www.ledigesvilkaar.dk