Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2012-13
§71 Alm.del Bilag 70
Offentligt
Foketingets § 71 tilsynChristiansborg1240 København KAtt. Liselott Blixt
Svar til § 71 tilsynet ifm patienthenvendelse vedrørende intensivtsengeafsnit N 16 på Brønderslev Psykiatriske Sygehus.Ved brev af 15. marts 2013 har Folketingets § 71 tilsyn anmodet om Psykiatrien iRegion Nordjyllands kommentarer til forhold beskrevet i henvendelse fra patient ihenvendelse til § 71 tilsynet.Psykiatriens bemærkninger må i sagens natur blive generelle og overordnede iforhold til problemstillinger, som den anonymiserede patientbeskrivelse rejser,idet vi ikke har haft mulighed for at undersøge det konkrete patientforløb, da viikke er bekendt med patientens identitet.Dette svar er udarbejdet efter indhentet udtalelse fra Klinikledelsen for KlinikNord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus.Indledningsvis kan oplyses, at Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus pr.1. april 2013 har gennemført en omorganisering. Der er etableret en modtagelseog et intensivt afsnit N 6 i nye fysiske rammer, samt et sengeafsnit N 5, somsærligt varetager behandling af retspsykiatriske patienter. Omorganiseringenforventes i højere grad at tilgodese de forskellige patientgrupperssygdomssituation.Patientens betragtninger/kritikpunkter:1. patienten følte sig utryg under indlæggelsen – havde behov for sikkerhedfor at uvedkommende ikke kan komme på patientens stue, fxretspsykiatriske medpatienterSengeafsnit N 16 var et lukket intensivt sengeafsnit, hvor målgruppen omfattededels patienter, som sædvanligvis alle opfyldte psykiatrilovens regler forfrihedsberøvelse – dels retslige patienter.På det intensive sengeafsnit har patienter ikke mulighed for at selv at låsesengestuen. Dette er begrundet i sikkerhedsmæssige årsager, bl.a.selvmordsrisiko for udsatte patienter. Der er altid personale i fællesarealet, somfører opsyn og kan alarmere ved behov, ligesom afsnittet altid vurderer deenkelte patienter nøje i forhold til behov for ekstra opsyn, herunder af hensyn tilat alle patienter kan føle tryghed under indlæggelsen.På patientens anmodning kan personale aflåse sengestuen, når patienten ikke erder, for at sikre at ingen medpatienter kan komme ind på sengestuen.Som anført ovenfor er der netop sket en omorganisering, hvor der blandt andeter etableret et sengeafsnit til særligt de retslige patienter.
PsykiatriledelsenMølleparkvej 10Postboks 2109100 AalborgTlf.: 96 31 12 00Fax: 98 12 95 44www.psykiatri.rn.dk
Ref: MK/isn11.april 20132013-006175
2.adgang til patientfoldere – patienten kritiserer placering af foldere iforgang, hvortil der var aflåstPatientfoldere er i et stativ i en mellemgang, hvortil patienter ikke har adgang.Denne placering er konstateret nødvendig, idet der ofte er så dårlige patienter pådet intensive afsnit, at pjecemateriale ikke får lov at sidde i stativet.Patienter skal naturligvis have mulighed for at kunne orientere sig iinformationsmateriale (pjecer, foldere mv.) og kan altid få udleveret dette afpersonalet (herunder kontaktperson). Ved anvendelse af tvang iht psykiatrilovengives mundtlig information om baggrunden for tvangen og der udleveres skriftliginformation (se bilag til instruks om psykiatriloven:http://pri.rn.dk/pri/P/Sider/b1843c27-0779-4ff4-a73d-90a5bcb04e2c.aspx?sf=3bc5cb4d-d2f8-4f2b-ad5a-d14ea2c23980)
3. patienten er uforstående overfor at skulle aflevere sine nøgler, eftersomder på sengestuen er skab, som kan aflåsesPatienter anbefales altid at aflevere værdigenstande, herunder også nøglerPatienter er ofte i en tilstand, hvor de ikke selv kan tage ansvar for egne ting. Deter frivilligt om patienten ønsker, at personalet tager vare på værdigenstande.Der kan imidlertid være situationer, hvor det af sikkerhedsmæssige årsager kanvære nødvendigt at fjerne fx nøgler, idet nogle patienter bruger nøgler iselvskadende øjemed.
4.patienten oplevede utilfredsstillende forhold omkring kontakt tilpatientvejleder, herunder at patienten ikke selv måtte tage kontakt tilpatientvejleder og at patientvejlederen ikke fulgte op på patientens sagVi formoder, at patienten mener kontakt til patientrådgiver.Ved tvang i henhold til psykiatriloven sikrer personalet umiddelbart, at der skerbeskikkelse og orientering til patientrådgiver. Det er patientrådgiveres forpligtelseat vejlede, rådgive og være patienten behjælpelig med eventuel klage oggennemførelse heraf, jfr. bek. nr.1341 af 2/12 2010 om patientrådgivere.Patienter har sædvanligvis ikke mulighed for selv at tage kontakt til derespatientrådgiver – telefonnummer til patientrådgivere udleveres ikke frapsykiatrien. Dette er i overensstemmelse med Statsforvaltningens praksis iforhold til at patientrådgiveres adresse og telefonnummer ikke oplyses tilpatienter. Enkelte patientrådgivere vælger selv at oplyse mobiltelefonnummer tilpatienter, for hvem de er beskikkede.Personalet er altid behjælpelig med at orientere patientrådgiveren om eventuelleændringer samt hvis patienten ønsker kontakt til patientrådgiveren
5. patienten oplevede situationer, hvor alle patienter blev bedt om at gå påderes stuerI sjældne tilfælde anmodes de indlagte patienter om at trække sig på egne stuer,hvis der opstår en potentiel farlig situation for personale og medpatienter, - eller isituationer hvor der modtages en ny patient, eventuelt rød tvangsindlæggelse, -af hensyn til ikke at udstille den nyindlagte patient overfor medpatienter, fx hvispatienten kan risikere at blamere sig.6. patienten kritiserer skiftende lægers ordinering af medicin
Side 2 af 3
Sædvanligvis er det en reservelæge, som modtager og indlægger nye patienter.Ud over eventuel fast medicin og p.n. medicin (fx smertestillende, beroligende ogsovemedicin) vil ordination af medicin normalt varetages af speciallæge elleroverlæge i forbindelse med undersøgelse af patienten den næste dag.
7. personalets adfærd, herunder at personalet inddrog patientensmobiltelefon og tvang patienten til at slette lydoptagelser af lægesamtaleAfsnittet gør meget for at være imødekommende og anerkendende i mødet medpatienterne, hvilket blandt andet inddrages ved introduktion af nyt personale.Som en del af afsnittets husorden er fastsat, at man ikke må filme, fotografereeller lave lydoptagelser, herunder med mobiltelefon af hensyn til patienter ogpårørende. I tilfælde af optagelser, der vurderes i strid med straffelovens regler(fx § 263 stk.1 nr. 3, § 264a eller § 264 d) vurderes om en løsning er at patientenopfordres til at slette optagelsen, eller om forholdet skal anmeldes til politiet,Det er ikke muligt at belyse den konkrete situation nærmere, dapatienthenvendelsen er anonymiseret.Generelt kan supplerende oplyses, at der ikke tidligere i psykiatrien i RegionNordjylland har været fastsat specifikke retningslinjer for afslag ellerimødekommelse af patienters ønske om at optage patientens egen samtale medlæge/personale, men det overvejes aktuelt at udarbejde en instruks herom underhensyn til at sikre ensartet praksis.
Med venlig hilsen
Morten KjølbyeCheflæge
Side 3 af 3