Finansudvalget 2012-13
Aktstk. 59
Offentligt
1211995_0001.png
1211995_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Besvarelse af spørgsmål 3 af 29. januar2013 om Akt 59 til udviklingsministeren fraFinansudvalget.

Aktstk. 59

Aktstykke om støtte til fem nye rammeorganisationer.

§ 6 Spørgsmål 3

Vil ministeren redegøre for, hvorledes de fem nye rammeorganisationer er udvalgt, og hvilkekriterier og overvejelser, der ligger til grund, samt redegøre for variationen i beløbsrammernesstørrelse?

Svar:

De fem nye rammeorganisationer er udvalgt blandt de organisationer, der gennem de seneste århar modtaget støtte til programmer og som dermed har haft et længerevarende engagement ogkontinuitet i samarbejdet med Udenrigsministeriet. Der er de senere år gennemført en rækketiltag for at effektivisere arbejdet med støtten til danske folkelige organisationer, herunder in-troduktion af programtilgangen i 2009. Tidligere blev støtten givet på projektniveau.. Med pro-gramtilgangen blev der åbnet mulighed for, at organisationer med større længerevarende pro-jekter kunne få støtte til tematisk og/eller geografisk baserede programmer, som samler flereenkeltindsatser i én bevilling.Som led i forberedelsen til overgangen fra projekt til tematisk og/eller geografisk programbase-ret tilgang blev der i perioden mellem 2009 og 2011 gennemført kapacitetsanalyser af de 13 or-ganisationer. Flere organisationer har tidligere anvendt programmatiske elementer i deres arbej-de, og en enkelt (Ulandssekretariatet) har tidligere været rammeorganisation. Nogle af pro-gramorganisationerne havde ved udgangen af 2011 en samlet portefølje, der nærmede sig demindre rammeorganisationers, og derfor blev det i 2012 besluttet at se nærmere på muligheder-ne for gradvist at omlægge et antal programaftaler til rammeaftaler.Der var med udgangen af 2012 i alt 13 programorganisationer: AC Børnehjælp, ADRA Dan-mark, Caritas Danmark, Danmission, Danske Handicaporganisationer, Foreningen Sex og Sam-fund, Friluftsrådet, Ghana Venskabsgrupperne, 3F, Ulandssekretariatet, Verdensnaturfonden(WWF), Vedvarende Energi, og Verdens Skove. Det blev i 2012 besluttet at undersøge, omdisse organisationer havde kapacitet til og interesse i at indgå rammeaftaler med Udenrigsmini-steriet. Processen blev tilrettelagt med henblik på i første omgang at indgå rammeaftaler med
op til seks organisationer med virkning fra januar 2013 og med endnu en gruppe fra januar2014.I juli 2012 blev der igangsat en kapacitetsgennemgang (et såkaldtdesk-review)med udgangspunkti tidligere gennemførte kapacitetsundersøgelser af det første hold af i alt seks af programorgani-sationerne: ADRA Danmark, Caritas Danmark, Danske Handicaporganisationer, 3F, Ulandsse-kretariatet og Verdens Skove. Organisationerne blev vurderet på baggrund af de eksisterendekriterier for rammeorganisationer, og følgende områder blev særligt analyseret: 1) Organisatio-nens administrative og faglige kapacitet, herunder organisationens arbejde med programmoni-torering; 2) Organisationens erfaringer med udviklingssamarbejde, herunder partnersamarbejde;3) Organisationens arbejde med danske udviklingsstrategier; 4) Samarbejdslandenes kontekst;og 5) Egenfinansiering og folkelig forankring.Kapacitetsgennemgangen omfattede foruden en gennemgang af tidligere undersøgelser en dia-log med organisationernes ledelser og ansatte i relation til bl.a. status for opfølgning af anbefa-linger, men også perspektiverne for at rejse egenfinansiering.Hovedkonklusionen på gennemgangen var, at fem af de seks organisationer havde den fornød-ne kapacitet, erfaring og folkelige forankring til at kunne overgå til en rammeaftale fra 2013, ogén organisation (Caritas Danmark) ønskede at udskyde overgangen til 2014.Udgangspunktet for fastsættelsen af niveauet for størrelsen af rammen for de enkelte organisa-tioner har været et gennemsnit af forbruget på de seneste års bevillinger finansieret over §06.33.Der er nu igangsat en gennemgang af de resterende syv af de nuværende programorganisationerfor at vurdere mulighederne for, at disse kan overgå til rammeaftaler fra 2014 eller senere.