Finansudvalget 2012-13
Aktstk. 57
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Finansudvalget
Dato: 23. januar 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1300451Dok nr.: 1139997
Finansudvalget har den 17. januar 2013 stillet følgende § 16, Spørgsmål nr. 1(Akt 57) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Thulesen Dahl (DF).§ 16, Spørgsmål nr. 1:”Vil ministeren oplyse baggrunden for, at regeringen beder om penge nu, førministeren ved hvor slutdepotet skal ligge?”Svar:Jeg har anmodet Dansk Dekommissionering om bidrag til brug for besvarel-sen. Dansk Dekommissionering har oplyst følgende:”Før det danske radioaktive affald kan overleveres fra Dansk Dekommissione-ring til et kommende depot, uanset depottype og valg af lokalitet, skal alle op-lysninger om affaldet samles til dokumentation i et enkelt arkiv. De nødvendigeoplysninger omfatter oplysninger om nuklidindholdet i de enkelte affaldsemnereller beholdere, emnernes aktivitet, vægt, volumen, oplysninger om hvilket ma-teriale/hvilke materialer emnet består af samt alle relevante oplysninger om,hvad emnet har været brugt til. For affald, som for nuværende pakkes afDansk Dekommissionering, bliver disse oplysninger registreret i det såkaldteAffalds Dokumentations System (ADS). For en del af det såkaldte historiskeaffald findes oplysningerne om affaldsemnernes oprindelse i et ældre papirar-kiv og er ofte ufuldstændige. De eksisterende oplysninger skal overføres til detnuværende elektroniske system. Derudover skal affaldsemnerne karakterise-res. Det vil sige, at emnernes aktivitet skal måles, og der skal tages prøver afemnerne, hvor det er relevant og muligt. Derefter skal emnerne pakkes i be-holdere egnet til deponering. Ud fra gennemførte målinger og beregninger ka-rakteriseres affaldet.Da håndteringen af en stor del af de radioaktive emner kræver særlig arbejds-planlægning, opbygning af afskærmning mod den radioaktive stråling og even-tuelt fjernbetjent udstyr, er det et stykke arbejde, som er særdeles tidskræven-de. Derfor er der vigtigt at arbejdet igangsættes snarest.Karakterisering af affaldet bør i øvrigt ikke forveksles med ’klassificering’’ af af-faldet, som er en overordnet inddeling af affaldet i grupper baseret på aktivitetog halveringstider af de radioaktive stoffer i affaldet.”Tilsvarende har Statens Institut for Strålebeskyttelse som tilsynsmyndighed enrække opgaver i fasen indtil endelig deponering, dels i forbindelse med afvik-lingen af de nukleare anlæg, dels i forbindelse med etablering af et dansk slut-depot for radioaktivt affald.
Side 2
Tilsynsmyndigheden fastsætter løbende de nødvendige rammer og betingel-ser for gennemførelsen af afviklingen af de nukleare anlæg på Risø-områdetog fører i alle faser tilsyn med afviklingen.Det drejer sig bl.a. om følgende opgaver:Tilsyn og opfølgning med den praktiske dekommissionering af HotCells på Risø-området. Dekommissioneringen omfatter en tekniskmeget kompliceret rensning af lukkede celler med meget høje dosis-hastigheder, hvori radioaktive materialer tidligere kunne undersøgesfjernbetjent. SIS forventer at være fysisk til stede ved alle større opera-tioner, som behandling af stærkt radioaktivt affald fra sandblæsningenaf celler, åbning af celler, intervention i celler og evaluerer løbendekontamineringsniveauer, doser ved arbejdet, hændelser og evt. uheld.
Dekommissioneringen af DR 3 - det største og mest radioaktive af denukleare anlæg på Risø - skal indledes med myndighedernes godken-delse af en såkaldt dekommissioneringsplan. Planen er godkendt pri-mo 2012. Tilsyn og opfølgning med den praktiske dekommissioneringvil være yderst omfattende, i lighed med den ovenfor nævnte opgavevedr. Hot Cells.
SIS udfører løbende tilsyn med det midlertidige lager for det radioakti-ve affald på Risø-området, der bl.a. fremkommer ved afviklingen af denukleare anlæg, herunder behandling og opbevaring af radioaktivt af-fald. Desuden godkendes løbende udvidelsesplaner, herunder opfø-relse og drift af midlertidige opbevaringsfaciliteter, da slutdepotet end-nu ikke er etableret.
Generelt tilsyn med reemballering af korroderede affaldsbeholdere.Det er nødvendigt at reemballere en stor del af de midlertidigt opbeva-rede beholdere, for at disse kan leve op til nationale og internationalestandarder for endeligt at kunne deponeres i det fremtidige slutdepot.
Sundhedsstyrelsen har ligeledes ansvaret for myndigheds- og strålebeskyttel-sesaspekter i forhold til slutdepotet, herunder løbende fastsættelse af rammerog betingelser for planlægning, koordinering, sikkerheds- og miljøvurderinger.Sundhedsstyrelsen skal løbende følge og vurdere nationale og internationaleforhold af betydning for sikker afvikling af de nukleare anlæg på Risø-områdetsamt etablering af et dansk slutdepot, herunder sikker håndtering af affaldet.Der er således både for Dansk Dekommissionering og Statens Institut for Strå-lebeskyttelse tale om opgaver, som skal varetages, uanset hvor en fortsat de-ponering vil finde sted.Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Tove Kjeldsen