By- og Boligudvalget 2011-12
S 969
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. november 2011
Under henvisning til Folketingets brev af 23. november 2011 følgerhermed boligministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 969, stilletaf Karina Adsbøl (DF).
NH J.nr. 2011-7298
Spørgsmål nr. S 969:”Hvad er ministerens holdning til, at bolighajen Alex Viggo Andersen, somEkstra Bladet har afsløret som en svindler, der i mindst 17 tilfælde har kræ-vet mellem 30.000 og 45.000 kr. under bordet fra boligsøgende for en lejlig-hed i en af sine fire ejendomme på Nørrebro i København, ikke kan dømmesfor overtrædelse af lejeloven, da sagen forældes efter to år, jf. straffelovens§ 93, stk. 1, nr. 1?”
Svar:Indledningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at jeg er ganske tryg ved princip-pet om, at enhver er uskyldig, indtil den pågældende er dømt i en retssag.Det er således efter min opfattelse ikke tilstrækkeligt, at en avis mener athave afsløret et strafbart forhold.Jeg kan derfor ikke forholde mig til den konkrete sag, men kun til problemstil-lingen generelt.Det er i strid med den såkaldte dusørbestemmelse i lejelovens § 6 ved ud-lejning af en lejlighed at kræve, at en kommende lejer skal betale et beløbfor at få lov til at leje lejligheden.Hvis lejeren har betalt et beløb i strid med § 6, kan lejeren kræve beløbettilbagebetalt med renter efter rentelovens bestemmelser, medmindre bolig-retten bestemmer en anden forrentning. Dette forudsætter naturligvis, atlejeren kan bevise, at der er krævet dusør ved udlejningen.
2
Udlejning i strid med lejelovens § 6 kan straffes med bøde eller fængsel indtil4 måneder.Hvis der skal kunne idømmes straf, forudsætter det, at forholdet anmeldes tilpolitiet, der må efterforske sagen, så anklagemyndigheden kan tage stillingtil, om der skal rejses sag mod den, der opkræver dusør. Det vil i et sådantforløb blive klarlagt, om der kan føres bevis for det strafbare forhold.Jeg har ikke sympati for, at nogen udnytter situationen på boligmarkedet tilat berige sig på bekostning af boligsøgende. Jeg mener, at dusørbestem-melsen i lejelovens § 6 er et velegnet instrument, hvis man vil hindre, at detsker. Men det forudsætter selvfølgelig, at de lejere, der har betalt ulovligdusør, kan bevise, at de har betalt dusør, og at de politianmelder forholdetinden for kort tid.
Carsten Hansen/Annette Klint Kofod