Skatteudvalget 2011-12
S 529
Offentligt
j.nr.Dato : 21. november 2011
TilFolketingets Lovsekretariat
Hermed sendes svar på spørgsmål S 529 af 4. november 2011 indleveret af Tor-sten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ Niels Anker Jørgensen
Spørgsmål:
”Når ministeren i TV-Avisen den 30. oktober siger, at der er virksomheder, der idag snyder med deres skattebetaling, hvad er så grundlaget for ministerensudtalelser?”Svar:
Jeg tillader mig at besvare spørgerens fem spørgsmål S 529, S 532, S 534, S 535og S 538 samlet, da alle spørgsmål omhandler virksomheders manglende skatte-betaling.Oplysninger om enkelte skatteyderes skatteforhold er omfattet af skatteforvalt-ningslovens § 17 vedrørende ubetinget tavshedspligt, og som det formentlig erspørgeren bekendt, kan jeg derfor ikke give konkrete eksempler på virksomhe-ders skattebetaling, og må i stedet besvare spørgsmålene på et mere overordnetplan.Når jeg tager udgangspunkt i den tidligere regerings offentliggjorte tal, fremgårdet bl.a. af ”Handlingsplan for beskatning af multinationale virksomheder” frasommeren 2010, at mellem 40 og 50 procent af de danske selskaber ikke betalteselskabsskat i ét af årene 2006-2008, samt at ca. 30 procent slet ikke betalte sel-skabsskat i perioden 2006 til 2008.Skatteudvalget fik i sommeren 2011 oplyst de seneste års reguleringer på transferpricing-området. Tallene viser, at der i årene fra 2007 til 2010 er foretaget forhø-jelser for ca. 32 mia. kr. (2007: 2,1 mia., 2008: 8,7 mia., 2009: 15,3 mia. og2010: 6,3 mia.).SKAT har desuden offentliggjort resultatet af undersøgelser omkring multinatio-nale selskaber og kapitalfondes skatteadfærd. Heraf fremgår, at SKAT har sendtafgørelser og forslag til afgørelser til i alt 16 multinationale selskaber, hvorafflere er ejede af kapitalfonde. Det fremgik af den udsendte pressemeddelelse, atdet samlede beløb udgjorde ca. 19 mia. kr. i betaling af udbytter og renter, hvorafkildeskatten udgør mellem 25 og 30 procent.Der findes naturligvis legitime grunde til, at virksomheder ikke betaler selskabs-skat, og de ovenstående tal indeholder da også et element af usikkerhed, idetflere af sagerne må forventes at få et retligt efterspil, og således ikke er endeligtafgjorte.Men når op mod en tredjedel af selskaberne ikke betaler selskabsskat i tre år itræk, må det naturligvis vække undren. SKAT har igennem mange år haft fokuspå de multinationale selskaber. Ovenstående tal afspejler således på den ene side
SKATs øgede indsats overfor de multinationale, men afspejler på den anden sideogså, at der fortsat er en række multinationale selskaber, som ikke betaler denkorrekte selskabsskat i Danmark.Det er vigtigt for mig at understrege, at skattelovgivningen åbner mulighed for,at selskaber i visse tilfælde ikke skal betale skat. Men når vi taler snyd, bevidstomgåelse af reglerne eller afprøvning af grænser, så kan jeg på SKATs tal se, atder er noget at komme efter. Og at der derfor er behov for yderligere tiltag påområdet.Regeringen ønsker med sit oplæg til finanslov at gennemføre en række effektiveopstramninger af regler, hvor bl.a. åbenheden om selskabers betaling af selskabs-skat bliver øget, og reglerne for selskabernes rentefradrag og mulighederne forfremførsel af underskud ønskes strammet.Regeringen arbejder således målrettet på at sikre, at skattelovgivningen er fair ogeffektiv, og at alle skatteydere – herunder også multinationale selskaber – bidra-ger til finansieringen af vores velfærdssamfund.