Socialudvalget 2011-12
S 441
Offentligt
1038048_0001.png
1038048_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. november 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af 31. oktober 2011 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 441,stillet af Karina Adsbøl (DF).
LBR/ J.nr. 2011-6452
Spørgsmål nr. S 441:”Hvad er ministerens holdning til, at kommunerne ifølge en advokat med spe-ciale på området åbenbart bryder lovgivningen i forhold til handicappede vedat spare på hjælp og støtte, og hvad vil ministeren gøre for at ændre dette?”
Svar:Serviceloven danner rammen for den sociale indsats, der skal tilbydes men-nesker med handicap, men det er kommunernes ansvar at fylde rammen ud –det følger af det kommunale selvstyre, vi har i Danmark.Det er derfor den enkelte kommune, der skal fastlægge de lokale retningslinjerfor, hvordan handicapindsatsen i kommunen skal tilrettelægges, ligesom deter de kommunale myndigheder, der træffer afgørelse i konkrete sager påhandicapområdet.Kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune har ansvaret for at sikre, atbåde tilrettelæggelsen af indsatsen, herunder det kommunale serviceniveau,og den kommunale administration på handicapområdet ligger inden for lovgiv-ningens rammer. Det ansvar forudsætter jeg naturligvis, at de kommunalepolitikere er sig bevidst om.Men der kan selvfølgelig ske fejl, både i konkrete sager og i den lokale tilrette-læggelse af indsatsen på området. Derfor kan der opstå eksempler på afgø-relser eller administrative retningslinjer, der er på kant med loven. Derfor harvi også et velfungerende klage- og tilsynssystem, der kan gribe ind over for
2
afgørelser eller kommunale administrative retningslinjer (serviceniveauer,kvalitetsstandarder mm.), der er i strid med lovgivningen.En borger, der har søgt om hjælp og støtte fra kommunen, har således altidret til at klage til det sociale nævn over den afgørelse, der er truffet i hans ellerhendes sag, og til at få nævnet til at vurdere, om afgørelsen ligger inden forlovgivningens rammer.Hvis der er en mistanke om, at en kommune generelt har fastlagt retningslinjerfor tilrettelæggelsen af handicapindsatsen på en måde, der er i strid med lov-givningen, kan der rettes henvendelse til de regionalt placerede statsforvalt-ninger. Statsforvaltningerne varetager tilsynet med kommunernes overhol-delse af den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herun-der om kommunernes skøn ligger inden for de rammer, der er fastsat i lovgiv-ningen. Statsforvaltningernes tilsyn viger i det omfang, særlige klage- ellertilsynsmyndigheder kan tage eller har taget stilling i den pågældende sag.Både borgere, advokater, interesseorganisationer og andre aktører har mulig-hed for at rette henvendelse til statsforvaltningen ved mistanke om ulovligadministration. På baggrund af henvendelsen beslutter statsforvaltningen, omder er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag.Hvis en advokat med speciale på området, som anført af spørgeren, har mis-tanke om, at en eller flere kommuner bryder lovgivningen i forhold til handi-cappede, kan vedkommende bruge klage- og tilsynssystemet til at få afklaretdette.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann