Grundlovens § 77 fastlægger ytringsfriheden i Danmark, også over for forskere.
Derudover er det i universitetslovens § 2, stk.
3, fastlagt, at universiteterne skal tilskynde medarbejderne til at deltage i den offentlige debat.
Dette skal sikre, at forskernes viden kommer samfundet til gavn.
Det vigtige er, at forskerne gør det klart for sig selv og for modtagerne af budskabet, hvilken rolle de indtager, når de udtaler sig til pressen, f.eks.
hvornår de udtaler sig som privatpersoner.
Det er dog ikke min opgave som minister at foretage denne vurdering, det må være en opgave for forskeren, for pressen og eventuelt for forskerens foresatte, hvis udtalelserne giver anledning til det.
Personligt vil jeg generelt foretrække, at man sætter sit navn på det, man laver, men hverken jeg eller universiteterne kan forbyde forskerne at skrive anonyme blogs.
Angående den tiltro, de studerende kan have til at modtage uhildet undervisning, vil jeg gerne påpege, at det er op til universiteternes ledelse at sikre, at undervisningens kvalitet på de enkelte uddannelser er i orden.
Det er jeg sikker på at ledelsen på Aarhus Universitet er bevidst om og lever op til.
Jeg har ikke hørt andet fra hverken studerende eller andre.
Jeg er desuden blevet oplyst om, at prodekanen ved Aarhus Universitet har udtalt, at forskere har lov til at give udtryk for private holdninger, men at det, hvis holdningerne går ud over forskningens kvalitet, kan blive problematisk, og det er jeg selvfølgelig enig i.
Jeg har i den konkrete sag altså ikke set eller hørt noget, som giver mig anledning til at foretage mig yderligere.