Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
S 3043
Offentligt
1113872_0001.png
1113872_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 2. maj 2012Enhed: JURMEDSagsbeh.: hbjSags nr.: 1205111Dok nr.: 908488
Medlem af Folketinget Sophie Løhde (V) har den 23. april 2012 stillet følgendespørgsmål nr. S 3043 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermedbesvares.
Spørgsmål S 3043:”Er ministeren enig med adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen (LIF),Ida Sofie Jensen, der til MedWatch siger, at »Henrik Dibberns dagsorden pådette område er ideologisk, og det er rigtig trist, det der foregår nu. Det er jonæsten en udrensning af de læger, der har noget med industrien at gøre. Ogen af Dibberns teser om, at man slet ikke må lave faglige opgaver for den of-fentlige forvaltning, hvis man som læge samarbejder med industrien, er joforfærdelig ulykkeligt. Det vil stille Danmark som et lille land i en meget uheldigsituation, også fordi det er de bedste læger, der samarbejder med industrien.Og de bliver dygtigere af det«?”
Svar:Det er min opfattelse, at læger i klinisk arbejde gerne må samarbejde medlægemiddelindustrien. Udveksling af viden og erfaringer er nødvendig af hen-syn til udviklingen og brugen af lægemidler. Samarbejdet må dog foregå påvisse betingelser, og ifølge apotekerlovens § 3, stk. 2, er en læges tilknytningtil industrien kun tilladt, når der foreligger en tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.Formålet med reglerne er at sikre, at lægerne er uvildige i deres lægemiddel-ordination. Ved behandlingen af ansøgninger om tilknytning vurderer Sund-hedsstyrelsen, om der er nærliggende risiko for, at lægen tager uvedkommen-de hensyn, og om den pågældende tilknytning er uforenelig med lægens klini-ske arbejde.For så vidt angår læger, der arbejder med lægefaglige opgaver i offentlig for-valtning, er ansættelsesforholdet omfattet af forvaltningslovens habilitetsregler.Det betyder, at det er den pågældende forvaltnings ansvar at sikre, at de per-soner, der udfører opgaver for forvaltningen, ikke er inhabile i forhold til denkonkrete opgavevaretagelse. Det kan fx være inhabilitet i relation til bestemtelægemiddelvirksomheder i en læges konkrete ansættelsesforhold.Jeg lægger stor vægt på at forebygge eventuelle uhensigtsmæssige påvirk-ninger af sundhedspersoner fra deres tilknytning til industrien. Jeg har derforiværksat et eftersyn af den nuværende regulering på området. En arbejds-gruppe arbejder i øjeblikket med at vurdere og komme med anbefalinger til detfremtidige samarbejde mellem bl.a. læger og henholdsvis lægemiddel- og
Side 2
medicoindustrien. I dette arbejde indgår også habilitetsreglerne ved lægersfaglige arbejde inden for offentlig forvaltning.Min målsætning er, at vi finder frem til en regulering, hvor der ikke hele tidenrejses tvivl om lægernes habilitet. Læger må have mulighed for at arbejde medopgaver i relation til lægemiddelindustrien, herunder vigtig forskning, uden atblive beskyldt for uredelighed. Samtidig skal reguleringen sikre, at vi som pati-enter og borgere kan stole på lægernes faglige vurdering – så vi er trygge vedat bruge de lægemidler, som de ordinerer til os.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Hanne Bonne Jørgensen