Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
S 2657
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 26. marts 2012Enhed: JURMEDSagsbeh.: hbjSags nr.: 1204033Dok nr.: 873163
Medlem af Folketinget Stine Brix (EL) har den 19. marts 2012 stillet følgendespørgsmål nr. S 2657 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermedbesvares.Spørgsmål S 2657:”Hvad er ministerens holdning til, at offentligt ansatte læger modtager honora-rer fra medicinalindustrien for at deltage i møder med disse, når sådanne mø-der omhandler emner, der har direkte forbindelse til deres fagområder og ar-bejdsopgaver som offentligt ansatte?”
Svar:I begrundelsen for spørgsmålet henvises til en konkret sag, hvor en læge på etoffentligt sygehus har oplyst at have modtaget honorarer på op til 5000 kr. forat deltage i møder med industrien angående kliniske forsøg. Lægen har sam-tidig oplyst, at samarbejdet med industrien er en naturlig del af dennes arbej-de.Endvidere efterspørges i begrundelsen ministerens stillingtagen til, hvorvidtdet er acceptabelt, at offentligt ansatte læger, der er ansat til at behandle, for-ske og kvalitetssikre i og på deres fagområder, modtager honorarer for at del-tage i møder med industrien om disse arbejdsopgaver.I den anledning kan jeg oplyse, at det efter gældende regler er tilladt for offent-ligt ansatte læger at modtage honorarer fra lægemiddelindustrien på vissebetingelser.Som hovedbetingelse gælder, at læger i klinisk virksomhed efter apotekerlo-vens § 3, stk. 2, skal have tilladelse fra Sundhedsstyrelsen, hvis de vil driveeller være tilknyttet en lægemiddelvirksomhed. Tilknytningen kan bl.a. bestå iforedrag, rådgivning og deltagelse i forskningsprojekter af varierende omfang.Ved tilknytning i et ubetydeligt omfang, som f.eks. en enkelt mindre tilknytning iet kalenderår, skal der ikke indhentes en tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.Formålet med reglerne er at sikre, at lægerne er uvildige i deres lægemiddel-ordination. Ved behandlingen af ansøgninger om tilknytning vurderer Sund-hedsstyrelsen, om der er nærliggende risiko for, at lægen tager uvedkommen-de hensyn, og om den pågældende tilknytning er uforenelig med lægens klini-ske arbejde.I forhold til den enkelte læges honorar gælder der ifølge bekendtgørelse omreklame for lægemidler den betingelse, at betalingen skal stå i et rimeligt for-
Side 2
hold til den faglige ydelse, som lægen yder til virksomheden. Dette forholdvurderes ligeledes af Sundhedsstyrelsen i forbindelse med dens behandling afansøgninger om tilknytning.For så vidt angår læger ansat på et sygehus, er de også omfattet af ansøg-ningspligten efter apotekerloven, når betalingen fra virksomheden indsættespå en sygehusadministreret konto – og lægen modtager betalingen via dennekonto eller kontoen står i lægens navn, og lægen har dispositionsret over kon-toen.Som udgangspunkt finder jeg det nødvendigt med et samarbejde mellem læ-ger i klinisk virksomhed og lægemiddelindustrien. Udveksling af viden og erfa-ringer er nødvendig af hensyn til udviklingen og brugen af lægemidler. Jeg hardog fundet det hensigtsmæssigt at gennemføre et eftersyn af den nuværenderegulering på området.Jeg har derfor for nylig nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefa-linger til det fremtidige samarbejde mellem bl.a. læger og henholdsvis læge-middel- og medicoindustrien. Jeg forventer at kunne forelægge en rapport fragruppens arbejde for Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg til ef-teråret.Som et led i denne kommende revision vil jeg sørge for, at der indføres gene-relle kriterier for lægers honorarer fra de nævnte virksomheder.Hvorledes en læges arbejde for en virksomhed tilrettelægges i forhold til den-nes arbejde for et sygehus vil angå lægens konkrete ansættelsesforhold påsygehuset.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Hanne Bonne Jørgensen