Socialudvalget 2011-12
S 1470
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. januar 2012
Under henvisning til Folketingets brev af 5. januar 2012 følger hermedsocial- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S1470, stillet af Stine Brix, EL.
ABA/ J.nr. 2012-171
Spørgsmål nr. S 1470:”Mener ministeren, at FN's handicapkonvention overholdes, når en ungmand på 35 år med epilepsi tvinges til at bo sammen med ældre, og vil mini-steren foretage sig yderligere i sagen?”
Svar:Jeg har ikke mulighed for at træffe afgørelse i konkrete sager eller pålæggekommunerne at træffe bestemte afgørelser. Om reglerne vedrørendetvangsmæssig flytning til botilbud kan jeg oplyse følgende:Flytning til et botilbud efter serviceloven, ældreboligloven eller almenboliglo-ven mod borgerens vilje kun kan ske, når:1) det er absolut påkrævet for, at den pågældende kan få den nødvendigehjælp, og2) hjælpen ikke kan gennemføres i personens hidtidige bolig og3) den pågældende ikke kan overskue konsekvenserne af sine handlingerog4) den pågældende udsætter sig selv for at lide væsentlig personskadeog5) det er uforsvarligt ikke at sørge for flytning.Det er Det Sociale Nævn, som træffer afgørelse om optagelse i særlige bo-tilbud uden samtykke. Afgørelsen træffes efter indstilling af kommunalbesty-relsen. Kommunalbestyrelsen skal endvidere anmode statsforvaltningen omat beskikke en værge, når der indstilles til flytning, hvis den pågældende ikke
2
allerede har en værge.Borgeren har derfor ret til at afslå et tilbud om at flytte i et bestemt botilbud,hvis den pågældende ikke selv ønsker det, medmindre betingelserne for atbruge magtanvendelse undtagelsesvist er til stede. Hvis borgeren opfylderbetingelserne for at modtage hjælp efter serviceloven, har borgeren derforkrav på, at kommunalbestyrelsen yder borgeren hjælp der, hvor borgerenallerede opholder sig.Det fremgår ikke af spørgsmålet, om borgeren ønsker en bolig efter service-lovens § 107, § 108 eller en bolig efter almenboligloven, som hører underministeren for by-, bolig- og landdistrikter.Mennesker med handicap, som er visiteret til en bolig efter servicelovens §108, har ret til frit at vælge sådanne boliger indenfor og på tværs af kommu-negrænser, hvis lovgivningens betingelser i øvrigt er opfyldt. Det sammegælder også almene ældre- og handicapboliger efter almenboligloven, derhører under ministeren for by-, bolig- og landdistrikter. Ankestyrelsen hartruffet en principafgørelse om forståelsen af begrebet tilsvarende, jf. princip-afgørelse 165-10.Lovgivningen giver således allerede borgeren valgmuligheder i forbindelsemed anvisning af ældre- og handicapboliger og lignende boliger. Kommu-nalbestyrelsens afgørelser om afslag om at benytte det frie valg kan påkla-ges til Det Sociale Nævn.I forbindelse med tiltrædelsen af handicapkonventionen blev sikret, at dervar harmoni mellem dansk lovgivning og konventionens principper. På denbaggrund ser jeg ikke grundlag for at foretage mig yderligere i sagen.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann