Jeg forstod godt, hvad spørgeren mente, selv om ordet svangreomsorg var gledet ud.
Jeg er meget glad for, at Kommunernes Landsforening melder sig på banen på sundhedsområdet, hvor udspillet på svangreområdet er et af de første konkrete bud fra KL på, hvordan kommunernes rolle kan styrkes.
Konkret foreslås det, at en lang række opgaver, herunder bl.a.
hælprøve, høretest, efterfødselssamtaler, overføres fra regionerne til kommunerne og fremover udføres af sundhedsplejersker.
Det kan være rigtig fornuftigt en gang imellem at kaste opgaverne op i luften og vurdere, om de nu også er placeret på den mest hensigtsmæssige måde, men det skal være faglighed og ikke politik, som skal afgøre, hvor opgaverne lander, og hvilke faggrupper der skal løse dem.
Derfor vil jeg, som spørgeren måske kan regne ud, på baggrund af det heller ikke stå her i dag og erklære mig enig med Kommunernes Landsforening eller Danske Regioner.
Det har jeg ikke de faglige forudsætninger til at gøre.
Jeg vil overlade til min faglige styrelse, Sundhedsstyrelsen, at tage stilling til, hvilke faggrupper der kan løse hvilke opgaver inden for svangreomsorgen og på sundhedsområdet i øvrigt.
Kommunernes Landsforening har derfor også gjort det helt rigtige ved at sende deres udspil til Sundhedsstyrelsen, som netop er i gang, lige mens vi står her, med at opdatere de faglige anbefalinger for svangreomsorgen, og som altså har anledning til at forholde sig fagligt til udspillet i den forbindelse.
Jeg har med glæde noteret mig både i Politikens artikler om udspillet fra Kommunernes Landsforening og på Altinget, at både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, ligesom jeg selv, synes, at svangreomsorg er et vigtigt område.
Jeg har også noteret mig, at begge parter gerne vil påtage sig et stort ansvar på området, og det er jo en meget god baggrund at have for at få en god og konstruktiv dialog med begge parter om, hvordan vi fremover sikrer, at både kommunerne og regionerne hver især løfter deres del af opgaverne, og hvordan parterne bliver bedre til at koordinere det og samarbejde om forløbet til gavn for de ca.
60.000 nye borgere, som hvert eneste år kommer til verden, og deres forældre.