Jeg vil godt starte med at sige nogle få ord om de retlige rammer på det her område.
Jeg kan oplyse, at hvis man i visse sammenhænge ønsker at forbyde offentligt ansatte, herunder lærere, at bære religionsbetinget hovedtørklæde, skal man lige kigge lidt på grundlovens § 70, for den grundlovsbestemmelse indeholder et forbud mod diskrimination på baggrund af religion.
Den er ikke til hinder for, at man kan indføre et forbud mod at bære religionsbetinget hovedtørklæde i visse sammenhænge, hvis f.eks.
det forbud varetager et objektivt og sagligt hensyn.
F.eks.
kan man sige, at det ikke er i strid med § 42 i grundloven at forbyde undervisere at bruge burka eller niqab eller lignende påklædning, der sådan ligesom skjuler hele vedkommendes ansigt, hvis man synes, det strider mod uddannelsesinstitutionens varetagelse af de nødvendige pædagogiske og ordensmæssige og fagspecifikke hensyn.
Når det så er sagt, bliver jeg også spurgt om min holdning til det her med tørklædet, og der vil jeg sige, at ud fra mit personlige værdimæssige synspunkt, mener jeg, at tørklædet sætter skel imellem mennesker og signalerer, at der er forskel på mænd og kvinder.
Og derfor er det mit personlige synspunkt, at jeg ikke synes, at et hovedtørklæde hører hjemme i folkeskolen.
Men betyder det så nødvendigvis, at vi skal lovgive om det fra centralt hold?
Næh, det mener jeg egentlig ikke.
Det må være et lokalt anliggende, at man i det konkrete tilfælde vurderer, om en religiøst betinget hovedpåklædning skal forbydes ud fra et objektivt og sagligt hensyn.
Så jeg vil altså sige, at jeg har min værdimæssige holdning til det her, men jeg synes ikke, at det behøver at udmønte sig i, at vi også fra centralt hold skaber lovgivning på området.