Miljøudvalget 2011-12
S 1058
Offentligt
1053463_0001.png
1053463_0002.png
1053463_0003.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
J.nr.Den 7. december 2011
Folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF) har den 25. november 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. S 1058, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. S 1058

Kan ministeren forklare, hvorfor alle virksomheder, herunder dem, der harbase på en privatbolig, udsættes for en ny affaldsafgift, også selvom deallerede har betalt for afhentning af skrald én gang?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen. Styrelsen har svaret, som detfremgår i det følgende, hvortil jeg kan henholde mig.”Der har igennem mange år været hjemmel til, at affaldsområdet bliverfinansieret af brugerne via affaldsgebyrer. Med den politiske aftale om nyorganisering af affaldssektoren (fase 1) fra juni 2007 blev det besluttet, atder skulle fastsættes ensartede principper for kommunernesgebyrfastsættelse og –opkrævning. Hensigten var at skabe størregennemsigtighed og ensartethed og sikre en bedre overensstemmelse meddet EU-fastsatte princip om, at ”forureneren betaler”, idet det samtidig bleven egentlig pligt for kommunerne at gebyrfinansiere udgifterne påaffaldsområdet.Reglerne blev indført i miljøbeskyttelseslovens § 48. Efter denne lovs § 48,stk. 3, skal der opkræves særskilt gebyr for hver ordning baseret på deudgifter, som de respektive ordninger giver anledning til. Heri ligger, at manskal adskille udgifterne til henholdsvis private husholdningers ogvirksomheders affaldsordninger, og dermed opkræve affaldsgebyr hos derespektive brugergrupper.Det følger endvidere af § 48, stk. 6 og 7, at affaldsgebyret for virksomhederskal opkræves direkte hos den enkelte virksomhed via dennes CVR-nummer.Og for de private husholdninger hos den, der har tinglyst adkomst påejendommen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Dette har været gældende siden 1. januar 2010. Det betyder forvirksomheder, som har adresse sammen med en privat husstand, at der somudgangspunkt både betales for en privat ordning og en virksomhedsordning.De detaljerede regler for kommunernes fastsættelse og opkrævning afaffaldsgebyrer fremgår af affaldsbekendtgørelsen. Der er i § 62, stk. 1- 5fastsat en række muligheder for, at virksomheder fritages fra at betaleerhvervsaffaldsgebyr:1) Efter affaldsbekendtgørelsens § 62, stk. 1, fritages en virksomhed,hvis den er af en type, som fremgår af bekendtgørelsens bilag 7, ogder kun er 0 – 1 ansatte.2) Efter affaldsbekendtgørelsens § 62, stk. 2, fritages en virksomhed,hvis den drives i en virksomhedsform, der fremgår af bilag 8(partrederi, fond mv.), og der er 0 ansatte.3) Efter affaldsbekendtgørelsens § 62, stk. 3, er virksomheder med enomsætning under kr. 50.000 kr. fritaget.Disse virksomheder er helt generelt fritaget, idet Miljøstyrelsen vurderer, atder ikke frembringes affald af betydning. Dertil kommer, at disse generelleundtagelsesbestemmelser suppleres af en konkret undtagelsesmulighed iaffaldsbekendtgørelsens § 62, stk. 5:4) Kommunerne kan undtage en virksomhed fra betalingspligten,såfremt kommunen vurderer, at virksomheden ikke har en egentligaffaldsproduktion.Sidstnævnte regel kan bl.a. anvendes af kommunerne til efteromstændighederne at fritage enkeltmandsvirksomheder, der drives frahjemadressen.Det bemærkes, at med det forslag til ændret affaldsbekendtgørelse, der netophar været i høring, foreslås det at hæve omsætningsgrænsen, således atvirksomheder med en omsætning op til kr. 300.000 fremover bliver fritagetfor at betale affaldsgebyr, ligesom der er truffet politisk beslutning om, atreglerne om virksomhedernes adgang til genbrugspladser og betalingenherfor bliver ændret med virkning fra 1. januar 2012. Den nye ordning vedr.genbrugspladserne bliver baseret på en tilvalgsordning, hvor virksomhederneselv kan tage stilling til, om de ønsker at anvende og betale forgenbrugspladsen. Det vil sige, at der fremover kun skal opkrævesgenbrugspladsgebyr hos de virksomheder, der benytter sig af tilbuddet”.Samlet er der således ikke tale om nye affaldsafgifter, men en udmøntning afprincipperne om, at forureneren betaler. Herved sikres det, at der ikke sker
2
krydssubsidiering i form af, at husholdningerne betaler for virksomhedernesaffaldsbortskaffelse.
Ida Auken
/
Claus Torp
3