Skatteudvalget 2011-12
L 95
Offentligt
1103289_0001.png
1103289_0002.png
1103289_0003.png
J.nr. 2011-511-0070Dato:12. april 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 95 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, lig-

ningsloven, personskatteloven og forskellige andre love (Enklere be-

skatning af udlodninger fra investeringsforeninger og udvidet adgang

til udnyttelse af tab ved fraflytning m.v.).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 29. marts 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Mads Rørvig (V).
Thor Möger Pedersen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 1:

Formålet med lovforslaget er ”at sikre, at skattereglerne bliver så enkle og administrerbaresom muligt og på samme tid ikke udgør en barriere for investeringsforeningernes mulighedfor at indrette sig hensigtsmæssigt på markedet. Endvidere skal lovforslaget bidrage til atsikre samspillet mellem skattereglerne og UCITS IV-direktivet”.I høringssvar og høringsskema fra skatteministeren side 28, jf. L 95 – bilag 1, anmoder In-vesteringsForeningsRådet om, at ”skattepligten på udlodninger fra danske investeringsfor-eninger bør afgrænses for udenlandske investorer, så de stilles skattemæssigt på sammemåde, som hvis de havde investeret direkte i de underliggende værdipapirer”.Skatteministeriet anfører, at ”det ikke kan udelukkes, at en lempelse af udbytteskatten kun iforhold til udenlandske investorer kan anses for at være i konflikt med code of conduct, dader herved introduceres regler, der er mere lempelige for udenlandske end for danske inve-storer”.Ministeren bedes i forlængelse heraf redegøre for og begrunde forskellen i udenlandske in-vestorers udbytteskat til Danmark, når de investerer direkte i værdipapirer gennem et danskpengeinstitut i forhold til at investere i de samme værdipapirer via et dansk investeringsin-stitut – det vil sige et institut omfattet af ligningslovens § 16 C eller aktieavancebeskat-ningslovens § 19.

Svar:

En udenlandsk investor, der investerer i danske aktier, er begrænset skattepligtig af udbyt-ter omfattet af ligningslovens § 16 A, stk. 1 og 2. Gevinst og tab ved salg af aktier er der-imod ikke omfattet af skattepligten til Danmark.Investerer en udenlandsk investor i danske aktier via en udloddende investeringsforening(LL § 16 C), omfatter den begrænsede skattepligt ligeledes udbytter m.v. fra investerings-foreningen, og investor er ikke begrænset skattepligtig af gevinst ved salg af investerings-beviset.Karakteristisk for udloddende investeringsforeninger er, at foreningen årligt skal opgøre enminimumsindkomst, der danner grundlag for løbende beskatning af investorerne. Dettekrav skal ses i sammenhæng med, at der ikke sker nogen beskatning på foreningsniveau.Beskatning af foreningens indkomst på investorniveau skal således sikre, at beskatningenikke udskydes ved, at indkomsten akkumuleres i foreningen samtidig med, at der ikke skerbeskatning hverken på forenings- eller investorniveau.Såvel for danske som udenlandske investorer betragtes minimumsindkomsten som udbytteomfattet af ligningslovens § 16 A. Det betyder, at eksempelvis gevinst ved instituttets salgaf danske aktier, der også skal medregnes til minimumsudlodningen, også er omfattet afden begrænsede skattepligt, uanset at en udenlandsk investor ikke ville være begrænsetskattepligtig af sådanne gevinster, hvis investor havde investeret direkte i danske aktier.Investerer en udenlandsk investor i danske aktier via et investeringsselskab (ABL § 19),skal der betales 15 pct. i udbytteskat ved udlodning af udbytte til investeringsselskabet. Enudenlandsk investor er desuden begrænset skattepligtig af udbytte i det omfang, der skerudlodning fra investeringsselskabet til investorerne.Side 2
Da udenlandske investorer ikke er omfattet af aktieavancebeskatningsloven, beskattes deikke af gevinst/tab ved salg af aktier m.v. i et investeringsselskab.Uanset om en udenlandsk investor investerer direkte i danske aktier eller via en udloddendeinvesteringsforeninger eller et investeringsselskab er den begrænsede skattepligt – som detfremgår af gennemgangen ovenfor – således knyttet an til al indkomst, der kvalificeres somudbytte m.v.Udgangspunktet er altså det samme under de 3 scenarier, at al indkomst, der passerer et sel-skab, en udloddende investeringsforening eller et investeringsselskab, betragtes som udbyt-te. Men at der alligevel er forskel i den faktiske beskatning, skyldes, at der er tale om 3 for-skellige beskatningsordninger, hvor flere elementer og hensyn spiller ind, herunder at dersker en løbende beskatning af investorerne, hvis der – som tilfældet er for udloddende inve-steringsforeninger – ikke sker beskatning på foreningsniveau.
Side 3