Retsudvalget 2011-12
L 9
Offentligt
1055825_0001.png
1055825_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. december 2011StrafferetskontoretAndreas Christensen2011-731-0001298062
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af straffuldbyrdelsesloven og retsafgiftsloven (Revision af straf-fuldbyrdelsesloven m.v.) (L 9), som Folketingets Retsudvalg har stillet tiljustitsministeren den 9. december 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffuldbyrdelsesloven og retsafgiftsloven (Revision af

straffuldbyrdelsesloven m.v.) (L 9):

”Under henvisning til ministerens besvarelse af L 9 spørgsmål1 om indsatte kan have deres barn med under afsoning, menerministeren så ikke, at det vil være muligt, når der er tale om såfå børn, at sikre de nødvendige faciliteter for, at disse børnfortsat kan medbringes? I bekræftende fald bedes ministerenredegøre for, om der fortsat er behov for ændringsforslaget.”

Svar:

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget vardet gennemsnitlige daglige belæg for medbragte børn i fængsler og arrest-huse i 2009 og 2010 henholdsvis 1,65 og 2,79. Antallet af medbragte børner således endog meget begrænset, og det har bl.a. i lyset heraf ikke væretrelevant at overveje at oprette en særlig afdeling, hvor indsatte med børnkan placeres.Lovforslaget indebærer, at børn, der er fyldt 1 år, men ikke 3 år – som no-get nyt – kun kan medbringes af en indsat, hvis både den pågældende insti-tution og de sociale myndigheder skønner, at forholdene i institutionen erforenelige med hensynet til barnet. Endvidere vil barnet – som hidtil – kunkunne medbringes, hvis den indsatte selv er i stand til at passe barnet.Begrundelsen for forslaget er navnlig, at miljøet i fængslerne i de senere årer blevet mere råt. Det kan derfor være nødvendigt at beskytte barnet modkontakt til de øvrige indsatte. Hensynet til at beskytte barnet mod negativkontakt kan imidlertid være vanskeligt at tilgodese samtidig med barnetsbehov for fysisk aktivitet og for at have en naturlig kontakt til sine omgi-velser.Der er derfor efter Justitsministeriets opfattelse behov for at sikre, at tilla-delse til at medbringe barnet under afsoningen kun gives i tilfælde, hvorikke bare fængslets faciliteter, men også det aktuelle miljø i fængslet, her-under sammensætningen af indsatte mv., er foreneligt med hensynet tilbarnet og barnets behov for eksempelvis bevægelsesfrihed og naturlig kon-takt til omgivelserne.Der kan i øvrigt henvises til pkt. 3.5.3 i lovforslagets almindelige bemærk-ninger.
2