Retsudvalget 2011-12
L 9
Offentligt
1052828_0001.png
1052828_0002.png
1052828_0003.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. december 2011StrafferetskontoretAndreas Christensen2011-731-0001283862
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov omændring af straffuldbyrdelsesloven og retsafgiftsloven (Revision af straf-fuldbyrdelsesloven m.v.) (L 9), som Folketingets Retsudvalg har stillet tiljustitsministeren den 21. november 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af straffuld-

byrdelsesloven og retsafgiftsloven. (Revision af straffuldbyrdelseslo-

ven m.v.) (L 9) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til 1. behandlingen af lovforslaget og til dehøringssvar, der fastslår, at det skal være barnets tarv, der af-gør, om en indsat kan have sit barn med sig under et fængsels-ophold, bedes ministeren redegøre for, om det er muligt atetablere afsoning under forhold, hvor hensynet til barnets tarvkan blive varetaget i større omfang end nu? Jf. høringssvarenefra Kriminalforsorgsforeningen, Landsforeningen af Forsvars-advokater, Institut for Menneskerettigheder, Red Barnet ogBørnerådet.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmål indhentet en ud-talelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”1. Efter de nugældende regler er det forudsat, at man i videstmuligt omfang skal søge at undgå, at børn medbringes underafsoning i et fængsel. Fængsler vurderes ikke at give optimaleopvækstbetingelser for et barn, uanset hvor gode rammer dertilbydes. Som udgangspunkt bør barnet opholde sig hos enmor, far eller andre nære pårørende uden for fængslet. Er detteikke muligt, eller vurderes det ikke at være til barnets bedste,bør man, så vidt muligt, benytte alternative afsoningsmulighe-der.På Kriminalforsorgens pension Engelsborg er der etableret etfamiliehus, hvor dømte forældre har mulighed for at afsonesammen med deres børn i alderen 0-15 år. Formålet med fami-liehuset er at tage bedre hånd om belastede og udsatte familier,hvor en eller begge forældre skal afsone en fængselsstraf. Ifamiliehuset, som har plads til 5 familier, får man hjælp til atstyrke forældrerollen samtidig med, at børnene sikres stabilomsorg.

2.

I tilfælde, hvor alternativ afsoning ikke er mulig, kan børnmedbringes i fængsel efter en helt konkret vurdering med ud-gangspunkt i barnets tarv.Indsatte, der skal afsone deres straf i et lukket fængsel, har ale-ne mulighed for at medbringe deres børn under 3 år i Stats-fængslet i Ringe. De indsatte vil blive anbragt på den afdeling,som skønnes mest hensigtsmæssig, typisk en afdeling for ind-satte, der ikke har narkotikaproblemer eller andre særlige,identificerede problemer.Indsatte, der skal afsone deres straf i et åbent fængsel, og som2
ønsker at medbringe deres barn under 3 år under afsoningen,vil blive placeret i Statsfængslet Møgelkær eller i Statsfængsletved Horserød. De indsatte vil i Statsfængslet Møgelkær bliverplaceret på kvindeafdelingen eller en fællesskabsafdeling formænd og kvinder. Der er på fællesskabsafdelingen også mu-lighed for, at ægtepar kan afsone sammen med deres barn.Indsatte vil i Statsfængslet ved Horserød blive placeret på fa-milieafdelingen, hvor både mænd og kvinder har mulighed forat have deres børn hos sig. Indsatte har endvidere på familie-afdelingen i Horserød mulighed for i weekenden at modtagebørn på op til 7 år til overnatning.

3.

Der medbringes kun ganske få børn i fængslerne. I 2009 og2010 var det gennemsnitlige daglige belæg for medbragte børni fængsler og arresthuse henholdsvis 1,65 og 2,79. Det er pri-mært kvinder, der medbringer børn. Antallet af medbragte børni fængslerne er således meget begrænset, og det har bl.a. i lysetheraf ikke været relevant at overveje at oprette en særlig afde-ling, hvor kun indsatte med børn kan placeres.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt løbende overve-jelser om, hvordan forholdene for indsatte, der ønsker at med-bringe deres barn under afsoningen, kan forbedres.”
3