Retsudvalget 2011-12
L 58
Offentligt
1093842_0001.png
1093842_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:19. marts 2012Kontor: ProcesretskontoretSagsbeh: Stine Marie TolstrupChristensenSagsnr.: 2011-740-0016Dok.:375145
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-delser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttelseskonventio-nen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er på-begyndt, før den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse æn-dringer af reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse afsigtedes adgang til at være til stede under indenretlige videoafhøringer afbørn m.v.) (L 58), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 16. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Ander-sen (V).
Morten Bødskov/Dan Bjerring
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-

ven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser, lov om rets-

afgifter og lov om Haagerbørnebeskyttelseskonventionen (Adgang til,

at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er påbegyndt, før

den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse ændringer af

reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse af sig-

tedes adgang til at være til stede under indenretlige videoafhøringer af

børn m.v.) (L 58):

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor ændringsforslaget omudpegelse af yderligere to landsdommere som følge af tolandsdommeres varetagelse af hverv som formænd for under-søgelseskommissioner ikke var en del af regeringens finans-lovsforslag for 2012, eftersom regeringen allerede i sit rege-ringsgrundlag havde taget højde for nedsættelse af de to nævn-te kommissioner i ændringsforslaget.”

Svar:

Der er praksis for, at der i forbindelse med en landsdommers varetagelse afet hverv som formand for en undersøgelseskommission udnævnes yderli-gere en landsdommer i den pågældende landsret. Dette sker sædvanligvisved, at der medtages en tekstanmærkning herom på finansloven.Processen i forhold til forberedelse af de to undersøgelseskommissioner –hvoraf kun undersøgelseskommissionen vedrørende dansk militær indsats iIrak og Afghanistan er nævnt i regeringsgrundlaget – var imidlertid ikke sålangt, at en tekstanmærkning kunne medtages i regeringens ændringsfor-slag til finanslovsforslaget for 2012.Da udnævnelse af yderligere to landsdommere i forbindelse med to lands-dommeres varetagelse af hvervene som formænd i de pågældende to un-dersøgelseskommissioner ikke kan afvente vedtagelsen af næste års finans-lov, har Justitsministeriet derfor valgt i stedet at fremsætte et lovforslagherom.
2