Retsudvalget 2011-12
L 58
Offentligt
1085955_0001.png
1085955_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2012ProcesretskontoretTina Bak Jensen2011-740-0016328074
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-delser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttelseskonventio-nen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er på-begyndt, før den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse æn-dringer af reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse afsigtedes adgang til at være til stede under indenretlig videoafhøring af børnm.v.) (L 58), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 20. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen(DF).
Morten Bødskov/Dan Bjerring
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for

forbrydelser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttel-

seskonventionen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle

sager, der er påbegyndt, før den pågældende skal fratræde på grund

af alder, visse ændringer af reglerne om behandling af sager om min-

dre krav, udelukkelse af sigtedes adgang til at være til stede under in-

denretlig videoafhøring af børn m.v.) (L 58):

”Hvilken hjemmel har politiet haft til at fravige kravet om be-taling af et gebyr på 175 kr. ved anmodning om aktindsigt?”

Svar:

Efter § 48, stk. 2, nr. 2, jf. § 48, stk. 1, 1. pkt., i lov om retsafgifter svaresder afgift på 175 kr. for afskrifter, genparter og fotokopier eller lignende afindførsler i retsbøgerne, anklageskrifter, retsmødebegæringer og politirap-porter, der udfærdiges af politiet.Som anført i afsnit 11.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger er detimidlertid undtagelsen, at aktindsigt i de dokumenter, der er omfattet afbestemmelsen, sker ved udlevering af kopier m.v., idet aktindsigten somudgangspunkt i stedet sker ved gennemsyn. Et sådant gennemsyn er gratis.Rigsadvokaten har oplyst, at politiet og anklagemyndigheden – som anførti afsnit 11.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger – efter en fast oglangvarig praksis ikke har opkrævet afgift efter bestemmelsen i § 48, stk.2, nr. 2, når der undtagelsesvis meddeles aktindsigt i straffesager ved udle-vering af kopier.Rigsadvokaten har endvidere oplyst, at denne praksis bl.a. må ses i lyset afde betydelige ressourcemæssige og administrative byrder, herunder i for-bindelse med etablering af en betalingsordning, der ville være forbundetmed at skulle opkræve afgift i de tilfælde, hvor der undtagelsesvis medde-les aktindsigt i form af kopi.
2