Retsudvalget 2011-12
L 56
Offentligt
1073284_0001.png
1073284_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. januar 2012StrafferetskontoretAndreas Christensen2011-731-0008324825
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af betingede domme med vil-kår om samfundstjeneste m.v.) (L 56), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 19. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af betingede domme

med vilkår om samfundstjeneste m.v.) (L 56):

”Kan ministeren oplyse og komme på eksempler på hvilkesærlige omstændigheder, som skal gøre sig gældende for, atder kan benyttes samfundstjeneste i tilfælde, hvor straffennormalt ville være imellem 1 år og 6 måneder og op til 2 år?”

Svar:

1.

Som beskrevet under pkt. 3.3 i de almindelige bemærkninger til lovfor-slaget er praksis i dag sådan, at dom til samfundstjeneste normalt ikke an-vendes som vilkår i sager, hvor der fastsættes en frihedsstraf på mere end 1års fængsel. Domme på op til fængsel i 1 år og 6 måneder er dog i rets-praksis undtagelsesvis blevet gjort betingede med vilkår om samfundstje-neste, mens domstolene derimod generelt har været utilbøjelige til at afsigebetingede domme i sager, hvor den fastsatte straf overstiger fængsel i 1 årog 6 måneder.Med lovforslaget skabes grundlag for, at domstolene fremover undtagel-sesvis kan idømme samfundstjeneste i sager, hvor der fastsættes en fæng-selsstraf på mere end 1 år og 6 måneder, men ikke over 2 år. Det forudsæt-tes, at samfundstjeneste ved domme, der overstiger fængsel i 1 år og 6 må-neder, kun anvendes undtagelsesvis, hvor helt særlige omstændigheder gørdet upåkrævet at idømme en ubetinget straf.

2.

Det vil fortsat være domstolene, der ud fra de konkrete oplysninger af-gør, om sådanne helt særlige omstændigheder er til stede i den enkelte sag.Det er i den forbindelse ikke muligt udtømmende at angive, i hvilke speci-fikke tilfælde der vil foreligge sådanne helt særlige omstændigheder, somkan begrunde, at der idømmes en betinget straf med vilkår om samfunds-tjeneste.Sådanne omstændigheder vil imidlertid eksempelvis kunne tænkes at fore-ligge, hvis den tiltalte frivilligt har angivet sig selv og aflagt fuld tilståelse,eller hvis den tiltalte har givet oplysninger, som er afgørende for opklarin-gen af sager mod eventuelle medgerningsmænd. Der vil også kunne væretale om, at den tiltalte eksempelvis har genoprettet eller søgt at genopretteden skade, som han eller hun har forvoldt ved den strafbare handling.Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 4 vedrørende lovfor-slaget.2