Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1096024_0001.png
1096024_0002.png
1096024_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. marts 2012StrafferetskontoretJesper Jarnit2011-731-0014347388
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 24 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”I svar på spørgsmål 6, redegør ministeren for at vurderingenhos Rigsadvokaten, rigspolitiet og PET er at oplysninger om”teletrafik” er af ”væsentlig” og i nogle tilfælde ”afgørende be-tydning” for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige for-brydelser. Vil ministeren redegøre for hvad ”teletrafik” dækkerover, herunder om der kan gives udtryk for samme vurderingaf de hentede oplysningers betydning, hvis man ikke inddrogtrafik vedr. telefonopkald og sms fra fastnet- og mobiltelefo-ner, men udelukkende så på logning af internettrafik, email oginternettelefoni, som udgør størstedelen af de logninger, der fo-retages via logningsbekendtgørelsen?”

Svar:

1.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget om anti-terrorpakke I (L 35, jf. Folketingstidende 2001-02, 2. samling), fastsætterbestemmelsen i retsplejelovens § 786, stk. 4, 1. pkt., en pligt for udbydereaf telenet og teletjenester til at foretage registrering og opbevaring i 1 år afde oplysninger omtele- og internetkommunikation(teledata), der er rele-vante for politiets efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.De nærmere regler om, hvilke former for teledata som udbyderne er for-pligtet til at registrere og opbevare, fremgår af bekendtgørelse nr. 988 af28. september 2006 om udbydere af elektroniske kommunikationsnets ogelektroniske kommunikationstjenesters registrering og opbevaring af op-lysninger om teletrafik (logningsbekendtgørelsen).Der kan herom henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 4 vedrørende lov-forslaget.

2.

Med hensyn til betydningen af registrerede og opbevarede oplysningerom internetkommunikation har Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Politiets Ef-terretningstjeneste oplyst, at såvel oplysninger om telekommunikation(fastnet- og mobiltelefoni) som oplysninger om internetkommunikation,der registreres og opbevares i medfør af logningsbekendtgørelsen, generelter af væsentlig betydning og i nogle tilfælde afgørende betydning for efter-forskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser.2
Politiets Efterretningstjeneste har i den forbindelse supplerende oplyst, atstort set alle efterretningstjenestens målpersoner kommunikerer via inter-nettet.Herudover har Rigspolitiet oplyst, at der i sager om børnepornografi ses enstigende anvendelse af internettet i forbindelse med kommunikation ogudveksling af filer.
3