Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1096001_0001.png
1096001_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:23. marts 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:339696
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 20 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 20 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Vil ministeren som opfølgning på svar på spørgsmål 5 kom-mentere, at forfatningsdomstole i Tyskland, Rumænien ogTjekkiet har dømt den nationale implementering af logningsdi-rektivet forfatningsstridig, samt redegøre for, hvordan ministe-ren vurderer forskellen på den nationale implementering, derblev underkendt i disse lande, og den danske implementeringaf direktivet, herunder om de respektive landes forfatninger in-debærer relevante bestemmelser til sikring af borgernes retsik-kerhed i denne sammenhæng, som den danske grundlovs be-stemmelser ikke sikrer i samme grad?”

Svar:

1.

For så vidt angår de afgørelser, der er truffet af forfatningsdomstolene iRumænien, Tyskland og Tjekkiet om gennemførelsen i national ret af log-ningsdirektivet, kan der henvises til vedlagte rapport fra Kommissionensom evaluering af logningsdirektivet (side 20-21).Justitsministeriet har ikke nærmere kendskab til indholdet af de nationalelovgivninger, hvorved logningsdirektivet er gennemført i de nævnte lande.Når det gælder gennemførelsen af logningsdirektivet i dansk ret, blev det isin tid vurderet, at forpligtelsen til at logge data var i overensstemmelsemed hensynet til privatlivets fred, jf. herved artikel 8 i Den EuropæiskeMenneskerettighedskonvention. Dette er fortsat Justitsministeriets vurde-ring.

2.

Det tilføjes, at Folketinget – i overensstemmelse med den nationaleEU-procedure – vil blive inddraget i det videre arbejde med en revision aflogningsdirektivet, når Kommissionens forslag foreligger, jf. herved ogsåbesvarelsen af spørgsmål nr. 10 vedrørende lovforslaget.Endvidere vil de berørte myndigheder og organisationer mv. på områdetblive inddraget i forbindelse med dette arbejde. De synspunkter og bekym-ringer, som organisationerne mv. måtte give udtryk for – herunder eksem-pelvis i forhold til menneskerettighedskonventionen – vil således indgå ide kommende overvejelser og drøftelser om de danske logningsregler.2