Retsudvalget 2011-12
L 40
Offentligt
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:10. januar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0006Dok.:293947
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven (Fordeling af opgaver mellem politikredsene ogstatsadvokaturerne m.v.) (L 40), som Folketingets Retsudvalg har stillet tiljustitsministeren den 6. december 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-
ven (Fordeling af opgaver mellem politikredsene og statsadvokaturer-
ne m.v.) (L 40) fra Folketingets Retsudvalg:
”En sammenlægning af de jysk-fynske statsadvokaturer til énsamlet enhed, jf. lovbemærkningerne, forventes at resultere i atstatslige arbejdspladser flyttes, hvilket også vil få konsekven-ser for de afledte aktiviteter, som i dag gavner lokalsamfunde-ne de steder, hvor arbejdspladserne vil skulle flyttes fra (for-mentlig bl.a. fra Nordjylland og Sønderjylland). Vil ministerenredegøre for det samlede omfang flytningen af statslige ar-bejdspladser forventes at få i forhold til de jysk-fynske statsad-vokaturer og hvordan dette harmonerer med regeringens fokuspå at der skal "skabes en positiv udvikling i yderområderne",som det hedder i Regeringsgrundlaget fra oktober 2011, (se af-snittet ’aktiv hjælp til yderområderne’, side 26)?”Svar:
1.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”En sammenlægning af statsadvokaturerne i Jylland til énstatsadvokatur i Viborg vil indebære, at de medarbejdere, der idag er ansat hos Statsadvokaten for Nord- og Østjylland i Aal-borg og hos Statsadvokaten for Fyn, Syd- og Sønderjylland iSønderborg ikke længere skal arbejde i en statsadvokatur i depågældende byer.Pr. 31. december 2011 var der i alt ansat ca. 45 medarbejde-re hos Statsadvokaten for Nord- og Østjylland og hos Statsad-vokaten for Fyn, Syd- og Sønderjylland. Dette tal vil over denæste måneder blive reduceret, idet et mindre antal medarbej-dere i de to statsadvokaturer fratræder i begyndelsen af 2012som følge af personalereduktioner i forbindelse med anklage-myndighedens afgivelse af politiklagesagerne til den nye poli-tiklagemyndighed i Aarhus.Der vil således samlet blive nedlagt godt 40 statslige ar-bejdspladser ved statsadvokaturerne i Aalborg og Sønderborgsom følge af statsadvokatreformen.De fleste af disse stillinger vil blive flyttet til den kommen-de statsadvokatur i Viborg, men som led i den foreslåede om-fordeling af arbejdsopgaver mellem politikredsene og statsad-vokaturerne vil det skulle overvejes at flytte et antal medarbej-dere til politikredsene, bl.a. fordi disse fremover som udgangs-punkt skal føre nævningesagerne i 1. instans. Enkelte af stillin-gerne fra statsadvokaturerne i Aalborg og Sønderborg vil såle-des eventuelt blive flyttet til anklagemyndigheden i politikred-sene, som er beliggende i Aalborg, Aarhus, Horsens, Holste-bro, Esbjerg og Odense.”2
2.
Jeg vil i tilknytning hertil gerne understrege, at det for regeringen er vig-tigt at sikre en positiv udvikling i hele landet.Det bemærkes i den forbindelse, at statsadvokaturerne i dag kun i megetbegrænset omfang betjener borgere og virksomheder i selve embedsbyg-ningerne. Det gælder ikke mindst efter, at sager om klager over politietmv. – som også anført af Rigsadvokaten – fra 1. januar 2012 er overført tilen ny landsdækkende myndighed (Den Uafhængige Politiklagemyndig-hed).Det bemærkes samtidig, at der ikke med lovforslaget foreslås ændringer ianklagemyndighedens struktur i øvrigt. Den lokale anklagemyndighed –og de mange arbejdspladser, der knytter sig hertil – vil således fortsat væreforankret i de enkelte politikredse rundt om i landet og vil fortsat have denlokale politikreds og lokalsamfundet som arbejdsområde.I lyset heraf deler jeg ikke den bekymring for tab af statslige arbejdsplad-ser i yderområderne, som bl.a. kom til udtryk i forbindelse med lovforsla-gets førstebehandling den 1. december 2011.
3