Skatteudvalget 2011-12
L 195
Offentligt
1151832_0001.png
1151832_0002.png
1151832_0003.png
J.nr. 12-0173805Dato:30. august 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 195 – Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kildeskatteloven

og personskatteloven (Nedsættelse af loft over rejsefradrag, øget be-

skatning af fri bil, beskatning af fuldt skattepligtiges udenlandske løn-

indkomst, beskatning ved arbejdsudleje og udvidet beskatning af løn-

arbejde i Danmark)

.

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 27 af 23. august 2012.
Thor Möger Pedersen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 27:

Ministeren anmodes om at bekræfte, at man i landene omkring Danmark: Sverige, Norge,Finland og Tyskland har en ordning, der minder om ligningslovens § 33 A, og at en afskaf-felse af ligningslovens § 33 A dermed vil stille udsendte danskere dårligere skattemæssigtend udsendte fra de pågældende lande?

Svar:

Følgende kan oplyses om reglerne i de pågældende lande:I Sverige findes en 6-månedersregel og en 12-månedersregel.6-månedersreglen går ud på, at medarbejdere, som udsendes i mindst 6 måneder, fritagesfor beskatning i Sverige, hvis arbejdsindkomsten beskattes i opholdslandet. Opholdet kanvære fordelt på flere lande. Der intet krav om skattebetalingens størrelse. Det afgørende er,at indkomsten er beskattet efter arbejdslandets/arbejdslandenes regler.12-månedersreglen går ud på, at medarbejdere, som udsendes i mindst 12 måneder, kan fri-tages for beskatning i Sverige. Der skal være tale om arbejde i ét og samme land. Det eruden betydning, om der er betalt skat i arbejdslandet eller ej, men skattefritagelsen skal igivet fald bero på manglende skattepligt efter arbejdslandets lovgivning eller på en beslut-ning truffet af arbejdslandets myndigheder. 12-månedersreglen gælder ikke, hvis skattefri-heden i arbejdslandet følger af en dobbeltbeskatningsoverenskomst. 12-månedersreglengælder heller ikke for offentligt ansatte.(Kilde: Skatteverket, SKV 339, udgave 13.)Det bemærkes, at de svenske regler alene omfatter udsendte medarbejdere. De danske reg-ler i ligningslovens § 33 A omfatter også personer, der tager til udlandet og arbejder for enudenlandsk arbejdsgiver, og uanset om der sker beskatning i udlandet eller ej.I Norge har man en 1-årsregel, hvorefter en skatteyder kan fritages for beskatning i Norge iforbindelse med arbejdsophold i udlandet af mindst 12 måneders sammenhængende varig-hed. Ved arbejdsophold forstås ansættelsesforhold med arbejde på halv tid eller derover.Opholdet kan fordeles på flere lande. Kortvarige ophold i Norge i løbet af 12-månedersperioden er tilladt. Arbejdslandet må ikke være afskåret fra at beskatte indkom-sten efter dobbeltbeskatningsoverenskomst med Norge +eller anden international overens-komst.(Kilde: Den norske Lignings-ABC.)Finland har en 6-månedersregel, hvorefter lønindkomst ved arbejde af mindst 6 månedersvarighed uden for Finland for en finsk arbejdsgiver fritages for beskatning i Finland. Kort-varige ophold i Finland i løbet af perioden er tilladt. Arbejdslandet skal have mulighed forat beskatte indkomsten efter dobbeltbeskatningsoverenskomst med Finland. Reglen gælderikke for offentligt ansatte.Der er – som for Sveriges vedkommende – alene tale om en fritagelsesmulighed for ud-sendte medarbejdere.(Kilde:www.vero.fi.)For Tyskland er udgangspunktet et andet end for Danmark, idet Tyskland – i modsætningtil Danmark – anvender eksemption som generel metode ved lempelse for dobbeltbeskat-Side 2
ning efter dobbeltbeskatningsoverenskomster. Når der foreligger en dobbeltbeskatnings-overenskomst, vil der således kun ske beskatning af lønindkomst i arbejdslandet uanset deinterne tyske skatteregler. (Danmark anvender ikke eksemption som generel lempelsesme-tode, men credit.)Dette generelle regelsæt er suppleret med nogle særlige regler i de tilfælde, hvor der ikkeforeligger en dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Tyskland og arbejdslandet. I sådan-ne tilfælde kan der gives exemption, når forskellige betingelser er opfyldt. Der skal bl.a. in-den for visse begrænsninger være tale om udsendelse til arbejde i udlandet for en tysk ar-bejdsgiver.Arbejdet skal have tilknytning til bygge-, anlægs- og installationsopgaver, efterforskningeller udvinding af naturressourcer eller rådgivningsopgaver i forbindelse med sådan virk-somhed. Opgaver i forbindelse med offentlig udviklingshjælp er også omfattet.Arbejdsopholdet i udlandet skal have en uafbrudt varighed af mindst tre måneder.Disse særlige regler ligger i forlængelse af de generelle tyske regler for lempelse for dob-beltbeskatning.(Kilde:www.m-i-tax.de)
Side 3