Kommunaludvalget 2011-12
L 191
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: 6. juni 2012Enhed: KommunaløkonomiSagsbeh.:BSSags nr.: 1205900Dok nr.: 943266
Folketingets Kommunaludvalg
Folketingets Kommunaludvalg har den 23. maj 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 1 (L 191) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget Villum Christen-sen (LA).Spørgsmål nr. 1:
”Kan ministeren oplyse, hvad hovedårsagerne er til, at Slagelse Kommune ta-ber ved udligningsordningen? Og kan ministeren sammenligne årsagerne til atSlagelse taber ved udligningsordningen med situationen for Kalundborg, Hol-bæk og Sorø kommuner, som har langt højere beskatningsgrundlag end Sla-gelse, og dermed må kunne betragtes som rigere end Slagelse?Svar:
Det fremsatte lovforslag nr. 191 har - baseret på analyserne i Finansieringsud-valget - som hovedformål at forbedre udgiftsbehovsopgørelsen i udligningssy-stemet, og de foreslåede justeringer giver samlet en større præcision i opgø-relsen af kommunernes udgiftsbehov.Generelt skal det bemærkes, at den større præcision er vurderet ud fra engennemsnitsbetragtning, og for den enkelte kommune vil der således kunnevære forhold, som ikke afspejles i det foreslåede generelle system. Derfor op-retholdes også med aftalen om justeringer i udligningssystemet en sær-tilskudspulje på 400 mio. kr. årligt i 2013 og 2014. Puljen vil fortsat kunne sø-ges af kommuner med aktuelle såvel som mere vedvarende økonomiske pro-blemer.I forhold til Slagelse Kommune er kommunens tab opgjort til 0,15 pct. af be-skatningsgrundlaget. Tabet kan primært tilskrives den strammere definition afkriteriet ”nedgang i befolkningen”. I negativ retning for kommunens tilskud pe-ger endvidere justeringen af alderskriterierne, at kriteriet ”tabte leveår” udgårsamt, at vægten på kriteriet ”børn i familier med lav uddannelse” sættes ned.Disse kriterieændringer er baseret på udvalgets statistiske resultater og med-virker til bedre sammenhæng med kommunernes udgifter på bl.a. beskæftigel-sesområdet og på udgiftsområdet vedr. udsatte børn.Det er i den sammenhæng også relevant at bemærke, at Slagelse Kommunesamtidig med justeringerne af beskæftigelsestilskuddet står til at få et øget til-skud.Det skal endvidere gøres opmærksom på, at Slagelse Kommune ved gennem-førelsen af den kommunale finansieringsreform med virkning fra 2007 opnåe-de en betydelig gevinst på 1,27 pct. af beskatningsgrundlaget.
Side 2
Med hensyn til sammenligningen med andre kommuner skal det understreges,at der som led i justeringerne i udligningen ikke er foretaget en vurdering af,hvorvidt en kommune er velstående. De foreslåede justeringer sigter såledessom nævnt på at opnå en større præcision i opgørelsen af kommunernes ud-giftsbehov.Det skal samtidig understreges, at Slagelse Kommune efter gældende reglermodtager et betydeligt beløb fra udligningssystemet og også efter de foreslåe-de justeringer fortsat vil modtage et betydeligt beløb fra udligningssystemet. Etbeløb, der opgjort pr. indbygger, også overstiger de beløb, som de andrekommuner nævnt i spørgsmålet, modtager fra udligningssystemet.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager