Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 150 , L 150 A , L 150 B
Offentligt
1116242_0001.png
1116242_0002.png
1116242_0003.png
Udlændingeafdelingen
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. maj 2012UdlændingelovkontoretHelene Bendtsen2012-960-0003414358
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 vedrørende lovforslag nr. L150 om ændring af udlændingeloven (Ændring af reglerne om familie-sammenføring med børn), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- ogIntegrationspolitik har stillet til justitsministeren den 24. april 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Merete Milo
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 16 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik vedrørende lovforslag nr. L 150 om ændring af udlændin-

geloven (Ændring af reglerne om familiesammenføring med børn):

”Er ministeren enig med spørgeren i, at genopdragelsesrejserbl.a. er sandsynlige i familier, hvor børnene er godt integreret iDanmark, og at dette netop kan være årsagen til, at forældreneønsker at sende dem på genopdragelsesrejse? Og er ministerenenig i, at der med vedtagelsen af dette lovforslag ikke efterla-des mange konsekvenser for forældre, der sender deres børn pågenopdragelsesrejse, fordi de velintegrerede børn jo får nemtved at komme tilbage til Danmark og få deres opholdstilladelseigen?”

Svar:

Ja, det er sandsynligt, at genopdragelsesrejser netop forekommer i tilfælde,hvor børn er velintegrerede, og forældrene finder, at børnene er blevet ”fordanske”.Som jeg bl.a. slog fast ved 1. behandlingen den 3. februar 2012 af forslagtil Folketingsbeslutning nr. B 18 om inddragelse af forældremyndigheds-indehaverens opholdstilladelse ved udsendelse af eget barn til genopdra-gelse i udlandet, stillet af bl.a. spørgeren, skal vi som samfund gøre, hvadvi kan, for at hindre, at børn bliver udsat for sådanne overgreb – uanset år-sagen til, at forældrene vælger at sende deres barn af sted. Som jeg ligele-des slog fast, handler det om at sætte ind, før et barn bliver sendt af sted påen genopdragelsesrejse. Derfor skal den integrationsmæssige og forebyg-gende indsats styrkes. Heri ligger, at vi skal arbejde for en holdningsæn-dring hos forældrene, således at de accepterer, at børnene integrerer sig idet samfund, de lever i. Som det fremgår af regeringsgrundlaget, vil rege-ringen udarbejde en national strategi mod æresrelaterede konflikter, derbl.a. omfatter genopdragelsesrejser. Arbejdet med strategien er sat i gang ien tværministeriel arbejdsgruppe under social- og integrationsministeren,og strategien forventes offentliggjort i løbet af foråret 2012.Jeg er ikke enig i, at en genopdragelsesrejse ikke har konsekvenser forforældrene.Som det er spørgeren bekendt, er der regler i udlændingeloven, der særligthar til formål at modvirke genopdragelsesrejser. Således fremgår det af ud-lændingelovens § 17, stk. 2, at en opholdstilladelse bortfalder, når en min-dreårig udlænding har opholdt sig uden for landet i mere end 3 på hinan-2
den følgende måneder på genopdragelsesrejse eller andet udlandsophold afnegativ betydning for skolegang og integration. Ligeledes fremgår det afudlændingelovens § 9, stk. 18, at opholdstilladelse til et barn, hvis tidligereopholdstilladelse er bortfaldet pga. udlandsophold, kun kan gives, hvishensynet til barnets tarv taler for det.Med lovforslaget foreslås det at styrke varetagelsen af barnets tarv, såledesat der – i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettigheds-domstols afgørelse af 14. juni 2011 i den såkaldte Osman-sag (appl. no.38058/09) – ved den konkrete vurdering af spørgsmålet om opholdstilla-delse lægges øget vægt på en opvækst i Danmark i de formative år, og så-ledes at der lægges større vægt på barnets netværk her i landet. Det er formig at se fornuftigt og rimeligt, fordi en genopdragelsesrejse mest af althar alvorlige konsekvenser for det barn, der bliver sendt af sted.
3