Retsudvalget 2011-12
L 116
Offentligt
1123067_0001.png
1123067_0002.png
1123067_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. maj 2012CivilkontoretInge Birgitte Møberg2012-0037-0010413632
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lovom ændring af våbenloven og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbne-de vagter på danske lastskibe m.v.) (L 116), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 25. april 2012. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov om ændring af våbenloven

og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbnede vagter på danske last-

skibe m.v.) (L 116):

”Vil regeringen sikre, at der oprettes en international domstoltil strafforfølgelse af pirater og kapacitet til retsforfølgning ogafsoning på et eller FN-styrede skibe i området ved AfrikasHorn, hvortil bl.a. et dansk krigsskib kan overlevere tilfange-tagne pirater, så behovet for bevæbnede vagter på danskehandelsskibe på sigt minimeres?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udenrigsministeriet, der har oplyst følgende:”Det er en vanskelig opgave at sikre retsforfølgning af formo-dede pirater. Det er derfor også et spørgsmål, der gennem læn-gere tid har været indgående drøftet blandt de mange lande, derdeltager aktivt i de internationale bestræbelser på at sætte indover for pirateri.FN´s særlige rådgiver for juridiske emner i relation til pirateriud for Somalias kyst, Jacques Lang, afgav i januar 2011 enrapport til FN’s Sikkerhedsråd med gennemgang af en rækkeforslag til, hvorledes det bedst sikres, at formodede pirater bli-ver dømt. Blandt de midler, der behandles i rapporten er etab-lering af en international domstolsmekanisme. Jacques Langsrapport har efterfølgende været behandlet både i Sikkerhedsrå-det og i den juridiske arbejdsgruppe under den internationalekontaktgruppe for pirateri ud for Somalias kyst, som Danmarker formand for.Der har indtil videre været bred enighed om, at den mest effek-tive måde at sikre retsforfølgning af pirater på, fortsat er atretsforfølge ved eksisterende nationale domstole i regionen,samtidig med, at der ydes støtte til kapacitetsopbygning i disselande. Det hænger først og fremmest sammen med, at etable-ring af internationale domstolsmekanismer erfaringsmæssigttager meget lang tid og lægger beslag på meget omfattenderessourcer og derfor ikke er en særlig praktisk løsning på denakutte udfordring, som pirateriet udgør. Dette er i øvrigt lige-ledes den tilgang, som Sikkerhedsrådet overvejende baserer sigpå i sin seneste resolution om indsatsen (Sikkerhedsrådsresolu-tion nr. 2015 af 24. oktober 2011).Med hensyn til den del af spørgsmålet, der vedrører afsoningog fængselskapacitet skal jeg bemærke følgende:2
Der arbejdes allerede målrettet på at skaffe øget fængselskapa-citet i Somalia i samarbejde med FN, og der er opnået godefremskridt på dette område.Det har således været muligt for nylig at sikre overførslen af deførste dømte pirater fra Seychellerne til et fængsel i Somali-land. Denne overførsel markerer et stort fremskridt i de inter-nationale bestræbelser på at løse problemet med manglendefængselskapacitet hos de lande, der påtager sig at retsforfølge.Muligheden for at indrette et skib på åbent hav med fængsels-pladser har kort været vendt i den internationale juridiske ar-bejdsgruppe, hvor det dog hurtigt stod klart, at dette ville rejseen lang række spørgsmål, ikke alene af praktisk og sikker-hedsmæssig art, men også af juridisk karakter. Den mest prak-tiske løsning er derfor at gå videre ad det spor, der består i –sammen med FN – at opbygge den nødvendige fængselskapa-citet i Somalia, hvor dømte somaliske pirater kan overførestil.”
3