Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
Folketingets udvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. maj 2012
/ J.nr. 2012 - 3579
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. april 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.46 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).
Spørgsmål nr. 46:”I høringssvaret fra Danske Kirkers Råd er det henstillet, at det lovfæstes, atvillighed til medvirken til vielse af personer af samme køn ikke kan gøres tilet vilkår for godkendelse af trossamfund eller for meddelelse af vielsesbe-myndigelse. Ministeren har ikke i høringsnotatet forholdt sig til denne henstil-ling, hvorfor ministeren bedes oplyse, om et trossamfunds stillingtagen tilvielser af par af samme køn fremover vil få indflydelse på godkendelse af ettrossamfund og på tildeling af vielsesbemyndigelsen til præster og forkynde-re i de for folkekirken afvigende trossamfund.”Svar:I spørgsmålet anføres det, at jeg ikke i høringsnotatet har forholdt mig til denproblemstilling, der rejses i spørgsmålet.Jeg skal i det hele henvise til høringsnotatets afsnit 2.1.2.Det fremgår bl.a. af notatet, at ægteskabsloven fra 1970 ikke indeholderbestemmelser om anerkendelse eller godkendelse af trossamfund, men atlovens § 16, stk. 1, nr. 3, imidlertid indeholder en bestemmelse, hvorefterkirkelig vielse bl.a. kan finde sted inden for andre trossamfund end folkekir-ken, når trossamfundet har præster, som af social- og integrationsministerener bemyndiget til at foretage vielser.
2
Som det videre fremgår af notatet, er det i praksis antaget, at denne hjem-mel til at meddele vielsesbemyndigelse i realiteten indeholdt hjemmel til enbredere godkendelse af en sammenslutning som et religiøst trossamfundmed retsvirkninger i relation til en række andre forhold end vielsesbemyndi-gelse.For de krav, som et trossamfund skal opfylde for at blive godkendt, henvisernotatet til Folketingstidende 1968-69, tillæg B, sp. 1927-30 og spørgsmål nr.12 til kirkeministeren vedrørende lovforslaget.Der er således med den valgte affattelse af bemærkningerne til lovforslag nr.L 106, og ud fra det retlige grundlag, hvorpå gældende praksis for godken-delse af trossamfund og udstedelse af vielsesbemyndigelser udøves, sikretvalgfrihed for det enkelte trossamfund til selv at bestemme, om man i tros-samfundet vil medvirke til vielse af to personer af samme køn.Lovforslaget medfører således ikke en ændring af de krav, som stilles tilgodkendelse af et trossamfund.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard