Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:17. april 2012
/ J.nr. 2012-2160
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. marts 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.37 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke medlem af udvalget BirtheRønn Hornbech (V).
Spørgsmål nr. 37:”Hvordan mener ministeren, at den omstændighed, at Folkekirken vil betjenesig af flere ritualer, sikrer ligestilling og kønsneutralitet, når der i læsningerneved de fleste indgåelser af ægteskaber i Folkekirken vil blive anvendt denuændrede ordning, hvor det under vielsen læses, at mennesket er skabtsom mand og kvinde?”
Svar:Jeg kan oplyse, at for, at en vielse er gyldig, skal den efter ægteskabslovens§ 21, stk. 1, være sket for en myndighed, der efter loven kan foretage viel-ser, og under iagttagelse af bestemmelsen i lovens § 20, stk. 2. Efter dennebestemmelse skal parterne ved samtidigt møde på spørgsmål af vielses-myndigheden ”erklære at ville ægte hinanden og derpå af denne forkyndesat være ægtefolk”.Vielsesmyndighedernes vielsesritual skal som følge heraf indrettes på ensådan måde, at ritualet indeholder en viljeserklæring fra parterne om, at devil giftes med hinanden, og at vielsesmyndigheden forkynder, at de nu er giftmed hinanden. Dette gælder ved borgerlige vielser, ved vielser inden forfolkekirken og ved vielser i de anerkendte og godkendte trossamfund.
2
Til brug for videre besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet et bidrag fraMinisteriet for Ligestilling og Kirke.Jeg henviser på den baggrund til lovforslag L 105 – Forslag til lov om æn-dring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sogne-båndsløsning forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekir-ken, kirkelig betjening, hvor der i bemærkningerne under pkt. 3.1.3 er rede-gjort for gældende ret om ritualer for kirkelige handlinger.Det fremgår endvidere af bemærkningernes pkt. 3.2, at de ved kongeligresolution autoriserede ritualer for henholdsvis vielse (bryllup) og kirkeligvelsignelse af borgerligt indgået ægteskab forudsætter, at ægteskabet ind-gås mellem mand og kvinde.De foreslåede ændringer i ægteskabsloven, hvorefter ægteskab kan indgåsmellem to personer af samme køn, forudsætter således at der tilvejebringeset ritual for vielse af to personer af samme køn. En konsekvens af lovforsla-get bliver således, at de eksisterende vielsesritualer for vielse af mand ogkvinde bliver suppleret med et vielsesritual for vielse af to personer af sam-me køn. Tilsvarende skal de eksisterende ritualer for kirkelig velsignelse afborgerligt indgået ægteskab suppleres med et ritual for kirkelig velsignelse afet borgerligt indgået ægteskab mellem to personer af samme køn.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard