Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 104
Offentligt
1103438_0001.png
1103438_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:
13. april 2012UdlændingelovkontoretDorte L. Kjærgaard2012-0032-0155
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov omændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning(Ny balance i reglerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelse afpersondatalovens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang tilelektronisk sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumko-deksen m.v.) (L 104), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-grationspolitik har stillet til justitsministeren den 16. marts 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændinge-

loven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (Ny balance i reg-

lerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelse af persondatalo-

vens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang til elektronisk

sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumkodeksen

m.v.) (L 104) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-

onspolitik:

”Vil en ægtefællesammenført, hvis ægtefælle og tre mindreåri-ge børn lovligt opholder sig i Danmark, men som ikke har be-stået den krævede danskprøve inden for tidsfristen, kunne sen-des ud af Danmark med fysisk magtanvendelse som skitseret ihøringssvar fra advokat Anders Chr. Jensen?”

Svar:

Den foreslåede bestemmelse i § 19, stk. 1, nr. 11, jf. lovforslagets § 1, nr.59, indebærer, at en tidsbegrænset opholdstilladelse som ægtefællesam-menført kan inddrages, når opholdstilladelsen er betinget af, at udlændin-gen består danskprøven på A1-niveau eller en anden danskprøve på et til-svarende eller højere niveau, og udlændingen ikke rettidigt har bestået ensådan prøve.Efter udlændingelovens § 19, stk. 6, 1. pkt., finder § 26, stk. 1, anvendelseved afgørelser om inddragelse af opholdstilladelser. Det følger således afde allerede gældende regler i udlændingeloven, at der ved afgørelser ominddragelse af opholdstilladelser skal tages hensyn til, om inddragelsen måantages at virke særlig belastende på grund af bl.a. udlændingens tilknyt-ning til det danske samfund, udlændingens tilknytning til herboende per-soner, konsekvenserne for herboende nære familiemedlemmer og udlæn-dingens manglende eller ringe tilknytning til hjemlandet. Udlændinge-myndighederne foretager således i hver enkelt sag en konkret og individuelvurdering af, om en afgørelse om inddragelse må antages at ville virkesærligt belastende.Det følger af udlændingelovens § 30, stk. 1, at en udlænding, der ikke harret til at opholde sig her i landet, skal udrejse af landet. Udrejser udlæn-dingen ikke frivilligt, drager politiet omsorg for udrejsen, jf. udlændinge-lovens § 30, stk. 2.
2