Tak for det, og tak for en god debat og for nogle gode indlæg.
Digitalisering og selvbetjening er jo i stigende grad noget, der vil blive en del af alle borgeres hverdag, og gennem en digitalisering af optagelsesprocessen vil der kunne spares rigtig mange penge både i det offentlige og ude på de enkelte uddannelsesinstitutioner.
Og danskerne
er
klar til det.
Især de studerende, som er vokset op med brugen af it, er klar til at tage den digitale brug af optagelsen til de videregående uddannelser til sig.
Det kan man forvisse sig om, ved at man bare kan se, at det altså er mere end halvdelen af dem, der bruger de muligheder, der er for det, i dag.
Der er mange fordele ved det.
Den enkelte ansøger kan være sikker på, at den ansøgning, som man har udfyldt og sendt elektronisk til en bestemt uddannelsesinstitution, også kommer frem til den uddannelsesinstitution, som man ønsker at blive optaget på, og sagsbehandlingen ude på de enkelte uddannelsesinstitutioner vil hermed også blive af en højere kvalitet, da medarbejderne ikke skal bruge ekstra tid på at undersøge de ansøgninger, som mangler et eksamensbevis eller andre bilag.
Optagelsesproceduren vil med forslaget her udvikle sig i samme retning, som det skete med hensyn til SU'en, hvor det i 2009 blev obligatorisk for de uddannelsessøgende at ansøge digitalt om Statens Uddannelsesstøtte.
En fuld digitalisering indebærer samtidig, at det kun undtagelsesvis bliver muligt at ansøge på papir.
En fuld digitalisering af optagelsesprocessen tjener som et eksempel på, hvordan de fulde gevinster ved en digitalisering kan hentes hjem, for det er først, når de analoge processer lukkes, at det bliver muligt at udnytte alle aspekter ved digitaliseringen, fordi man så ikke skal køre med dobbeltsystemer.
Men lad mig også her svare på nogle af de vigtige og centrale spørgsmål, som der helt naturligt er blevet stillet om, hvordan man sikrer, at der bliver driftssikkerhed omkring systemet, hvordan vi sikrer handicaptilgængeligheden, og hvordan vi i øvrigt sikrer tilgængeligheden.
Og hvis jeg skal starte med det sidste, vil jeg sige, at jeg er fuldstændig enig i, at det i sagens natur skal være muligt for alle at ansøge digitalt, hvis man gennemfører et lovforslag som det her.
Men sagen er jo den, at der allerede i dag er computeradgang og internetadgang på alle landets biblioteker, og der har man de muligheder, ligesom det også vil være naturligt, at uddannelsesinstitutionerne giver mulighed for, at man ad den vej kan ansøge og i den forbindelse kan få hjælp til det, og det gælder også med hensyn til studievalg.
Og der vil jeg sige at man vel også kan finde en vis tryghed ved at se, at det tilsyneladende lykkes de fleste at ansøge digitalt om deres SU – det har jo i et stykke tid været obligatorisk, at det skete digitalt – der finder folk altså en vej i forhold til at få afleveret deres SU-ansøgning, fordi de har en vis interesse i resultatet af ansøgningen.
Så vil jeg sige, at det jo er UNI-C, der har ansvaret for udviklingen af det her ansøgningssystem, altså optagelse.dk, og at det vil blive testet grundigt inden optagelsen i 2013, hvor vi forventer at kravet om at søge digitalt vil kunne implementeres, og det vil ske i et samarbejde med institutionerne og deres leverandører af de administrative systemer.
Der er stor fokus på, at den obligatoriske digitalisering bliver en god løsning, som både tager højde for brugervenligheden, tilgængeligheden og funktionaliteten.
Det har siden 2004 været muligt at ansøge digitalt, og der er altså derfor allerede blevet gjort mange erfaringer, som har været med til at skabe det optagelsessystem, som vi har i dag.
På baggrund af de erfaringer, der allerede er blevet gjort, mener jeg også, at det system, vi har i dag, vil være i stand til at klare en fuld digitalisering af ansøgningsprocessen allerede fra optagelsen i 2013, men derfor er det også vigtigt, at vi tager lovforslaget nu, sådan at vi har god tid til at arbejde med implementeringen.
Så er der spørgsmålet om handicaptilgængeligheden, og her er der vel to centrale spørgsmål.
Det ene handler om, at det lever op til de standarder, der findes på det område, og det andet er det mere specifikke vedrørende NemID'en.
Jeg vil sige, at jeg også gerne vil uddybe det under udvalgsbehandlingen i forbindelse med de høringssvar, der er, men jeg kan her sige, at det jo bliver et krav til den uddannelsessøgende, at man har en sikker identifikation i forhold til NemID'en eller lignende, og at det kan foregå digitalt via e-Boks.
Det kan man sagtens gøre fra udlandet; de danskere, der er dér, kan nemt bruge NemID til at logge på optagelse.dk.
Hvis man ikke har NemID, kan man alligevel lave en ansøgning, ved at man angiver et selvvalgt og konstrueret cpr-nummer og en e-mailadresse, og så kan uddannelsesinstitutionen, når den har modtaget en underskrevet side med en sikker identifikation fra den pågældende ansøgers side, trække ansøgningen digitalt, og den metode kan ligeledes anvendes af udenlandske ansøgere.
Der er blevet sat et udviklingsarbejde i gang for at få klarhed over, om det bliver en NemID-løsning eller det bliver en løsning med et selvvalgt cpr-nummer, der i de her marginale tilfælde bliver den endelige løsning.
Ældre og handicappede ansøgere kan allerede nu anvende optagelse.dk.
Dels kan skriftstørrelsen på siden øges, dels har UNI-C testet, at blinde brugere kan anvende optagelse.dk.
Derfor vil jeg sige, også til Liberal Alliances ordfører, fru Mette Bock, at en af de store styrker ved det danske optagelsessystem jo er, at det er fælles for alle institutionerne, at der er ét system, som de studerende kan bruge, nemlig Den Koordinerede Tilmelding, og derfor er det selvfølgelig også afgørende, at vi, når vi digitaliserer, så gør det i fællesskab, og at vi har lovgrundlaget i orden.
Derfor er det her altså ikke et ønske om at ville overregulere eller regulere yderligere, men det er snarere et spørgsmål om, at man vil give mulighed for en effektivisering, som også vil give de enkelte uddannelsesinstitutioner nogle store fordele.
Derfor takker jeg for den brede opbakning, der er.
Jeg opfordrer til, at eventuelle uklarheder klares i udvalgsbehandlingen, og at vi kan komme videre med implementeringen.
Tak for debatten.