Skatteudvalget 2011-12
L 94
Offentligt
1112481_0001.png
1112481_0002.png
1112481_0003.png
1112481_0004.png

Samrådsspørgsmål A til L 94

Ministeren bedes redegøre for, hvordansikkerheden i provenuskønnet i lovforslaget er,når der af flere omgange er rejst tvivl herom.

Svar:

Jeg vil gerne indlede med at sige, at jeg kan ståfuldt inde for provenuskønnet i det fremsattelovforslag om ændringen af reglerne for leasing-og demobiler.Det er også min overbevisning, at de foreslåederegler effektivt vil sætte en stopper for denkreative brug af mindstebeskatningspriser ogsikre, at der ikke betales registreringsafgift af enlavere pris, end den pris der er givet for køretøjet.Det er skønnet i lovforslaget, at ændringen afreglerne giver et provenu på 1 mia. kr. årligt ivarig virkning opgjort efter adfærdsændringer oglavere indtægter fra blandt andet moms.Det har både været fremme, at provenuet skulleblive langt højere end 1 mia. kr. men også, at detskulle blive meget lavere.Det er klart, at et provenuskøn bygger på enrække forudsætninger. Provenuet på 1 mia. kr. erbaseret på de oplysninger, og den viden vi har påområdet. Og der er tale om et konservativt skøn.Det er lagt til grund for skønnet, at de nye regleri gennemsnit fører til en stigning iregistreringsafgiften på 20.000 kr. på en demo-eller leasingbil. Det fremgår også af lovforslaget.
-2-
Ud fra kendskabet til forskellen mellem denalmindelige pris ved salg til bruger ogmindstebeskatningsprisen, er det vurderingen, aten gennemsnitlig stigning i registreringsafgiftenpå 20.000 kr. er et konservativt skøn – ikkemindst for leasingbilerne, som typisk hører til dedyrere biltyper.Provenuskønnet ændrer sig ikke af, atleasingpriserne ikke stiger på alle biler, og detændrer sig heller ikke af, at BT den 31. marts harskrevet, at provenuet er forduftet.Ændringen af leasingpriserne siger meget lidt omændringer i registreringsafgiften. Det har jegogså gjort rede for i mit svar på spørgsmål 14 tilL94 om artiklerne i BT og i mine kommentarertil henvendelsen fra DanmarksAutomobilforhandler Forening.Selvom det ikke bliver dyrere at lease en bil, erdet jo ikke ensbetydende med, atregistreringsafgiften på bilen er den samme.Selvom registreringsafgiften stiger, kanudsalgsprisen holdes uændret, hvisleasingselskabet eller importøren har sænketderes avancer.
-3-
Det er selvfølgelig helt i orden, hvis branchenvælger at gøre det. Det vil være til glæde forleasingtagerne, men det siger altså ikke noget omregistreringsafgiftens størrelse.Og så skal vi ikke glemme, at lovforslaget ikkeændrer på, at der fortsat som minimum skalbetales registreringsafgift afmindstebeskatningsprisen.Samtidig giver lovforslaget SKAT langt bedreværktøjer til at sætte ind med kontrol i detilfælde, hvor leasingpriserne forekommerunaturligt lave.BT skrev da også den 3. april om, atleasingbilerne bliver billigere samtidig med, atprovenuet stadig bliver en milliard.Omvendt har det også været omtalt i pressen, atprovenuet bliver meget større end 1 mia. kr. Deter blandt andet blevet nævnt, at provenuet skulleudgøre 4-5 mia. kr.Det er da også rigtigt, at provenuet fraregistreringsafgiften er faldet markant de senereår, og også mere end 1 mia. kr.Men det skyldes kun delvist anvendelsen afmindstebeskatningspriser.Faldet i provenuet de senere år handler i langthøjere grad om leasingselskabernes mulighed forat betale registreringsafgiften forholdsmæssigtkombineret med stigningen i leasingbilernesmarkedsandel.
-4-
Betalingen af forholdsmæssig registreringsafgiftmedfører alene en udskydelse af provenuet fraregistreringsafgiften på kort sigt, men ikke etvarigt provenutab. Dette har jeg gjort rede for imin besvarelse af spørgsmål 8 til L94.En del af forklaringen på det lavere provenu erogså, at der købes flere energivenlige biler, hvorder betales lavere registreringsafgift.De 1 mia. kr. er opgjort efter adfærdsændringerog lavere indtægter fra blandt andet moms. Hvisder alene ses på registreringsafgiften, forventes etumiddelbart merprovenu på 1,7 mia. kr. årligt fraregistreringsafgiften.Som jeg sagde indledningsvis, står jeg fuldt indefor dette provenuskøn.Jeg står også fuldt inde for, at denne regering nuretter op på den skævvridning, som den kreativeanvendelse af mindstebeskatningsprisen har givetanledning til.Vel at mærke en skævvridning, som er tiltaget iomfang under den tidligere regering, uden atdenne har valgt at gribe ind.