Tak, hr.
formand.
Det forslag, vi står med her, er jo en forlængelse af dagpengeperioden, en midlertidig forlængelse kan man sige, for det er jo ikke sådan, at det er en varig forlængelse på ½ år.
Dansk Folkeparti var med til at ændre dagpengeperioden fra 4 år til 2 år, og det gjorde vi i en periode, hvor der var krise.
Efter de tal, vi fik, og efter det, vi kunne se, var forventningerne, at krisen var ovre, inden den her 2-års dagpengeperiode for de nye ville udløbe den 1.
juli 2012.
Det har så vist sig, at krisen har varet noget længere.
Hvor lang tid den vil vare, ved vi selvfølgelig ikke noget om.
Og i forbindelse med valgkampen sagde vi i Dansk Folkeparti, og jeg er nok også citeret for det flere steder, at vi var klar til at se på en forlængelse af dagpengeperioden, i betragtning af at forudsætningerne for det indgreb, vi lavede, hvor vi ændrede perioden fra 4 år til 2 år, ikke havde ændret sig i den retning så hurtigt, som vi havde forventet.
Derfor siger Dansk Folkeparti ja til ½ års forlængelse af dagpengeperioden, og det er glædeligt, at det så gælder alle, der bliver ramt af det her.
Der er ikke nogen, der kan få en forlængelse, hvis de opnår en dagpengeperiode på 4 år inden, så det er ikke på den måde.
Det er dem, der bliver ramt af ordningen med de 2 år.
I den forbindelse sagde vi også i valgkampen, at vi egentlig også var klar til at forlænge yderligere ud over ½ år.
Hvis der var behov for det, kunne vi give en forlængelse på 1 år, måske længere, alt efter hvor lang tid krisen varer, og det står vi stadig væk ved.
Modsat andre partier står vi i Dansk Folkeparti ved det, vi har sagt i valgkampen, så derfor er vi også klar til at se på en yderligere forlængelse ud over ½ år, hvis det bliver nødvendigt.
Det kunne jo godt være, at beskæftigelsesministeren allerede i det her lovforslag skulle have taget med i betragtning, at der måske var mulighed for en yderligere forlængelse, men vi vil her i dag fra Dansk Folkepartis side give tilsagn om, at det er vi også klar til at se på, hvis det bliver nødvendigt med en yderligere midlertidig forlængelse af dagpengeperioden.
Hvad angår forslaget om kontanthjælp, kan vi også se, at det kan være rimeligt.
Man kan altid diskutere, om en kontanthjælpsmodtager skal have ret til ferie eller ikke skal have ret til ferie.
I dag er det mange gange sådan, at jobcentrene i feriemåneden prioriterer ikke at lave den store indsats over for kontanthjælpsmodtagere.
Der er nogle kontanthjælpsmodtagere, der unddrager sig, fordi der måske er en familie, der tager på ferie, og så er det træls, hvis moren eller faren skal blive hjem fra ferie, på grund af at man er på kontanthjælp, og så snyder de med det.
Samtidig skal vi huske på, at i dag er det faktisk sådan, at man er fritaget for aktiveringsindsatsen i 4 uger, og det bliver passet ind, når der er ferie.
Når jobcenteret synes, der skal være ferie, og når sagsbehandleren synes, der skal være ferie, kan man blive fritaget fra aktivering i 4 uger.
Vi skal også huske på, det her lovforslag ikke giver ret til ferie, før man har haft 12 sammenhængende kalendermåneder på kontanthjælp.
Så det er ikke sådan, at bare fordi man kommer på kontanthjælp efter 3-4 måneder, kan man sige, at man gerne vil have ferie.
Det kan man ikke.
Det første år kan man ikke få ferie, så der er også begrænsninger den vej rundt.
Så det, vi i Dansk Folkeparti kan se ud af det her, er, at man egentlig i teorien går ud og siger, at vi forlænger den 4-ugers-periode, der er, hvor kontanthjælpsmodtageren er fritaget for aktiveringsindsats, til 5 uger, hvor man så siger, at vedkommende kan tage på ferie.
Jeg ved ikke, hvor mange der tager til udlandet på ferie.
Vi har haft nogle dårlige sager, hvor der var nogle, der var taget til Libanon i flere måneder og holdt ferie dernede og svindlede.
Det skal der selvfølgelig stadig væk holdes øje med, og det tror jeg også at de ude i jobcentrene holder øje med, nemlig om der er nogen, der prøver på at svindle.
Men det er da godt nok lidt træls, hvis man som par ikke kan tage børnene med på ferie i et telt i Vestjylland, hvis man bor i en lejlighed i København.
Det vil være sund fornuft, at man lige kan tage på ferie.
Men man skal stadig væk oplyse om, hvor man er, så det er ikke sådan, at jobcenteret ikke ved, hvor folk er henne.
Hvad angår det her med at stå til rådighed for et job, vil jeg sige, at selvfølgelig skal man stå til rådighed for et job, og hvis man får tilbudt et job inden ferien, kan man ikke derefter komme og sige, at man skal have ferie.
Så Dansk Folkeparti kan støtte forslagene, men som sagt vil vi herfra give tilsagn om, at vi også er klar til at se på en yderligere forlængelse af dagpengeperioden, hvis det bliver nødvendigt.