Retsudvalget 2011-12
L 9
Offentligt
1052833_0001.png
1052833_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. december 2011StrafferetskontoretAndreas Christensen2011-731-0001283899
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov omændring af straffuldbyrdelsesloven og retsafgiftsloven (Revision af straf-fuldbyrdelsesloven m.v.) (L 9), som Folketingets Retsudvalg har stillet tiljustitsministeren den 21. november 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om ændring af straffuld-

byrdelsesloven og retsafgiftsloven. (Revision af straffuldbyrdelseslo-

ven m.v.) (L 9) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre nærmere for baggrunden for, at såmange indsatte i de danske fængsler deltager i gudstjenesternei fængslet.”

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”De religiøse forkyndere indtager en betydningsfuld plads ikriminalforsorgens arbejde. De indsattes behov for adgang tilreligiøse forkyndere gælder særligt den uformelle, anonyme ogfortrolige sjælesorgskontakt, som alene de religiøse forkynderekan tilbyde, hvilket er afgørende for den religiøse forkyndersmulighed for at skabe kontakt og tillid.Ligeledes er adgang til at deltage i gudstjenester, fredagsbønmv., der afholdes i institutionen, af stor betydning for de ind-satte. Baggrunden for, at indsatte deltager i gudstjenester, fre-dagsbøn mv., kan efter direktoratets opfattelse bero på flereforhold. Nogle indsatte vil opleve et behov for at søge (tilbagetil) religionen i en svær tid og søge det religiøse fællesskab, derer ved gudstjenester mv. Andre deltager i gudstjenester mv.som del af de tilbud, der er i institutionen.”

2.

Der kan i tilknytning hertil henvises til pkt. 3.2 i lovforslagets alminde-lige bemærkninger og til pkt. 2.3 i den kommenterede høringsoversigt forså vidt angår de indsattes adgang til at deltage i gudstjenester mv.Som det fremgår heraf, lægges der med lovforslaget op til, at det fremoverskal være muligt at nægte bestemte grupper (ikke kun – som i dag – be-stemte indsatte) adgang til gudstjenester mv., hvis ordens- eller sikker-hedsmæssige hensyn gør det påkrævet.Samtidig er Justitsministeriet opmærksom på, at interessen fra de indsatte iat deltage i gudstjenester og andre religiøse handlinger ofte er meget stor,jf. også udtalelsen fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. Det vil derfor ef-ter Justitsministeriets opfattelse være hensigtsmæssigt, at der afholdes fleregudstjenester eller andre religiøse handlinger på de institutioner, hvor detaf ordens- og/eller sikkerhedsmæssige hensyn er nødvendigt at begrænseantallet af deltagere i den enkelte gudstjeneste. Direktoratet for Kriminal-forsorgen vil derfor i videst muligt omfang inden for de gældende økono-miske rammer afholde flere gudstjenester mv. i fængsler og arresthuse.2