Skatteudvalget 2011-12
L 82 Bilag 5
Offentligt
1092864_0001.png
1092864_0002.png
1092864_0003.png
1092864_0004.png
1092864_0005.png
Til lovforslag nr.L 82
Folketinget 2011-12 (1. samling)
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 14. marts 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af tobaksafgiftsloven(Fastsættelse af minimumsantal af cigaretter i cigaretpakker)[af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 8. februar 2012 og var til 1.behandling den 28. februar 2012. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og Skatteministeriet sendte den 21. november2011 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 59. Den 8.februar 2012 sendte skatteministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 25 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (S, RV, EL og SF) indstiller lovforslagettilvedtagelse uændret.Etmindretali udvalget (V, DF, LA og KF) indstiller lovfor-slaget tilforkastelseved 3. behandling.Venstres, Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og Det Kon-servative Folkepartis medlemmer af udvalget udtaler, at par-tierne stemmer imod lovforslaget, fordi det grundlæggendeer grotesk, at Folketinget skal bestemme pakkestørrelsen påcigaretter. Er der ingen grænse for, hvad regeringen ønskerat regulere?Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konser-vative Folkeparti mener, at det begrænser mulighederne forforbrugerne såvel som for detailhandelen og i øvrigt ikkerummer de positive sundhedsmæssige konsekvenser, somman ellers forsøger at sælge lovforslaget på.Forslaget om minimumsstørrelser står i skærende kontrast tilregeringspartiernes udtalte ønsker om at begrænse maksi-mumsstørrelser på slikposer for at få danskerne til at spisemindre slik. Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance ogDet Konservative Folkeparti tror ikke på, at mennesker ry-ger mindre, når man tvinger dem til at købe flere cigaretter –tværtimod. Partierne finder det helt urealistisk, at festryge-ren eller den nye ryger vil ryge mindre, fordi man tvingerdem til at købe 20 frem for 10 cigaretter. Det lader også til,at regeringen ikke er bekendt med, at det er forbudt for ungeunder 18 år at købe cigaretter. Dette faktum fjerner regerin-gens påståede argument om, at flere cigaretter i pakkerne vilforhindre unge i at købe cigaretter.Lovforslagets mål er at mindske rygning, men regeringenregner ikke med et provenutab. Det kan jo undre, når mindrerygning vil føre til mindre afgiftsindtægter og dermed etmindre provenu. Det må tolkes, som om regeringen ikke ersikker i sin sag og der alene er tale om virkningsløs symbol-lovgivning.Regeringen argumenterer yderligere for loven med, at mini-mumsstørrelser vil gøre priserne nemmere at sammenlignefor forbrugerne. Også her undrer Venstre, Dansk Folkeparti,Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti sig, når deforøgede afgifter dels fører til mere grænsehandel og derdels er 19 cigaretter i en standardpakke i både Sverige ogTyskland.
DokumentIdJournalnummer
2
Regeringens argumentation er absurd. De unge kan ikkegennemskue prisen pr. styk cigaret, men det kan øvrige for-brugere åbenbart godt, når det gælder grænsehandel.Alt i alt er der tale om et forslag, der mest af alt er signalerog ikke gør nogen positiv forskel for hverken borgerne,statskassen eller erhvervslivet – snarere tværtimod!Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðar-flokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ik-
ke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde der-med ikke adgang til at komme med indstillinger eller politi-ske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindre-tal ved afstemning i Folketingssalen.
Ane Halsboe-Larsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S)Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV)Camilla Hersom (RV) Jonas Dahl (SF) Jesper Petersen (SF) Frank Aaen (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Hans Andersen (V) Gitte Lillelund Bech (V)fmd.Jakob Ellemann-Jensen (V)Lars Christian Lilleholt (V) Tina Nedergaard (V) Torsten Schack Pedersen (V) Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V)Dennis Flydtkjær (DF) Mikkel Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Karina Adsbøl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 82Bilagsnr.1234TitelHøringsskema og høringssvar, fra skatteministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 82Spm.nr.12TitelSpm. om, hvorfor forslaget menes at have en sundhedseffekt, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil fremsætte forslag om, at andre usunde varersom f.eks. fedtholdige fødevarer, slik, chips, øl, sodavand m.v. skalsælges i minimumsstørrelser for at få færre til at købe dem, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens argument om, at forbrugerne er rationelle for-brugere, som er bevidste om stykprisen på en cigaret, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om at dokumentere, at den positive effekt ved at forbyde 10stykcigaretpakker er større end den negative effekt, det vil have, at fest-eller lejlighedsrygere må forventes at ville ryge flere cigaretter, når deer tvunget til at købe cigaretter i 20stykpakker, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvordan argumentet om, at større cigaretpakker vil få færretil at ryge, harmonerer med, at regeringen i andre sammenhænge hardet synspunkt, at store pakker (f.eks. slik) får folk til at indtage mereaf et givent usundt produkt, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvorfor ministeren mener, at 20 styk er den rette pakkestør-relse for cigaretter og ikke 19 styk, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorfor regeringen ikke foreslår, at cigaretter kun skal kun-ne købes i hele kartoner, til skatteministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvorfor forslaget ikke menes at have nævneværdige økono-miske konsekvenser, idet det vel må have en indvirkning på provenu-et, hvis færre begynder at ryge, samtidig med at højere pakkepriser måmedføre øget grænsehandel, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om at redegøre for, om der findes lande, hvor cigaretpakkestør-relsen har vist sig at have en effekt på cigaretforbruget, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad regeringen vil gøre ved stigningen i handelen med ille-gale varer, som vil komme som følge af fastsættelse af regler for pak-kestørrelser i sammenhæng med afgiftsstigningerne på cigaretter, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå
3
4
5
6
7
8
9
10
4
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
212223
24
Spm. om, hvilken effekt en fastsættelse af reglerne for pakkestørrelserpå minimum 20 styk cigaretter pr. pakke har for grænsehandelen, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at der vil ske en stigning i grænsehandelen medandre varer, hvis afgiften på cigaretter stiger i sammenhæng med fast-sættelse af regler for pakkestørrelser, til skatteministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvor stor en reduktion i efterspørgselen ministeren forven-ter, at fastsættelse af regler for pakkestørrelser i sammenhæng medforhøjelserne af afgifterne på cigaretterne vil have på det samlede for-brug i Danmark, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor minimumspakkestørrelsen fastsættes til 20 styk pr.pakke i forhold til den tyske standardstørrelse på 19 styk pr. pakke, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor en prisstigning på 3 kr. pr. 20 styk cigaretter har enhøjere effekt i forhold til folkesundheden end det tilfælde, hvor prisni-veauet fastholdes, men antallet af cigaretter pr. pakke sænkes, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan en regulering af pakkestørrelser på cigaretter somforslået vil påvirke det illegale marked for salg af cigaretter, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad der ligger til grund for antagelsen om, at forbrugerenikke kan gennemskue en de facto prisstigning i form af færre cigaret-ter, men kun en prisstigning i kroner og øre, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at redegøre for, om et forbud mod en pakkestørrelse med 10styk vil have negative konsekvenser for særlige indkomstgrupper, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der findes producenter i Danmark, som ikke vil være i standtil at afpasse produktionen til de eventuelt nye bestemmelser, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken udregning der ligger bag antagelsen om, at et forbudmod pakker med 10 styk cigaretter skulle betyde en adfærdsændringhos unge og andre, som netop er begyndt at ryge, til skatteministeren,og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvilken konkret sundhedseffekt lovforslaget forventesaf have, til skatteministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvilken effekt forslaget vil have for de svageste grup-per, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om regeringen har planer om at fastsætte dimensionerne og to-baksmængden i en cigaret for at forhindre, at der sælges forkortede ci-garetter i 20stykpakker med særlig appel til nye (unge) rygere ogfestrygere, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om regeringen har planer om at forbyde de ekstra lange 100-ci-garetter, der vel må siges at lægge op til mere rygning uanset antalletaf cigaretter i en pakke, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
25
Spm., om regeringen har planer om at forbyde mentolcigaretter, da depå grund af smagen kan siges at appellere til unge eller nye rygere, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå