For nogle år siden vedtog et bredt flertal i Folketinget ændringer i pensionsafkastbeskatningsloven – ændringer, som betød, at danskere også kunne opnå fradragsret for indbetaling til udenlandske pensionsselskaber.
Det skete på baggrund af en dom ved det, der vel hed EF-Domstolen dengang, og i den anledning blev der gennemført et omfattende arbejde på hele PAL-skatteområdet for at sikre, at de danske regler levede op til de fælles EU-regler.
Det har vi fået på plads, og nu har vi så nogle års erfaringer med det gældende lovgrundlag, og branchen har gjort opmærksom på nogle uhensigtsmæssigheder, nogle ting, der kunne præciseres, klargøres, tydeliggøres.
Selve lovforslaget, som vi står med her, lægger i store træk op til en række justeringer på baggrund af de gjorte erfaringer med det lovgrundlag, vi i meget bred enighed vedtog for år tilbage, og det synes vi i Venstre er ganske fornuftigt.
Jeg skal ikke gennemgå alle de tekniske ændringer, men blot konstatere, at når vi gennemfører så omfattende lovændringer, som vi har gjort for år tilbage, er det naturligvis meget sandsynligt, at der efterfølgende vil ske nogle justeringer og præciseringer på en række områder, og det bakker vi i Venstre selvfølgelig op om.
For Venstre indeholder forslaget også et vigtigt element, nemlig at det fremover bliver muligt at sætte udbetaling fra en livsvarig pension midlertidigt i bero, hvis man vender tilbage til arbejdsmarkedet.
For Venstre er det afgørende, at vi fjerner enhver barriere, vi kan få øje på, for personer, der ønsker at vende tilbage til arbejdsmarkedet eller blive længere på arbejdsmarkedet, og det her forslag betyder altså, at det bliver lettere at vende tilbage til arbejdsmarkedet, hvis man har forladt det, så det ikke bliver reglerne om pension, der hæmmer folk i at gøre det.
Nu er der jo ikke nogen, der skal tro, at jeg står her og skamroser regeringen sådan af principielle årsager, men jeg vil slå fast, at lovforslaget jo faktisk har sit udgangspunkt i et forslag, som den tidligere regering barslede med, men for os i Venstre er det centrale, hvad forslaget indeholder, ikke, hvem der formelt har fremsat det, og derfor er vi som udgangspunkt også positive over for forslaget.
Jeg har dog en enkelt bekymring, som jeg håber at vi får klarhed over under udvalgsarbejdet.
Det er i forbindelse med kravet om, at livsvarige ydelser skal udbetales i lige store årlige udbetalinger, og det er da også blevet problematiseret i høringssvarene.
I Venstre er vi med på, at der er tale om en værnsregel, men rammer den nu også det tiltænkte, eller kan de foreslåede ændringer få betydning for pensionsopsparernes berettigede forventninger?
Rammer reglerne for bredt, og slækker det på en ellers fornuftig form for fleksibilitet?
Jeg har bemærket, at skatteministeren i høringsnotatet har givet tilsagn om at ville gå i dialog med branchen; det synes vi i Venstre er en rigtig god idé, og det vil vi selvfølgelig følge tæt for at være sikre på, at man får det landet på en ordentlig måde.
Det er vigtigt, at der er klarhed om reglerne om pensionsopsparing i Danmark.
Det skal kan kunne betale sig at spare op, og reglerne skal grundlæggende ikke ændres i tide og utide.
Og når vi taler om pension, er jeg selvfølgelig også nødt til at understrege, at det, også når det handler om værnsregler, er noget, som udspringer af, at regeringen jo med den finanslovaftale, man har indgået med Enhedslisten, har strammet reglerne for pension, således at det i mindre grad kan betale sig at spare op, og det er vi i Venstre selvfølgelig stadig væk stærkt bekymrede over.
Men som sagt er det konkrete forslag fremsat på baggrund af erfaringer med de seneste års lovgivning; vi får det rettet til, så det stemmer bedre overens med virkeligheden og bliver lidt mere smidigt og effektivt, og det giver ganske god mening.
Men som sagt deler vi den bekymring, som bl.a.
Akademikernes Centralorganisation har rejst i høringssvarene, og vi ser frem til, at skatteministeren i dialog med branchen kan sikre en løsning, som ikke giver utilsigtede uhensigtsmæssigheder for pensionsopsparerne i Danmark.
Så har jeg lovet at sige fra Det Konservative Folkeparti, at de ser på lovforslaget på samme måde, som vi gør fra Venstres side.