Beskæftigelsesudvalget 2011-12
L 76 Bilag 1
Offentligt
1071274_0001.png
1071274_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG
Forslag om ændring af lov om en aktiv beskæftigelses-indsats
J.nr. 2011-2439
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Arbejdsmarkedsstyrelsen12. marts 2012.Rosa N. Hammer/ Anne Marie Møller Larsen35288243/35288437[email protected]/ [email protected]

Baggrund for loven

Lovforslaget udmønter dele af finanslovsaftalen for 2012, som er indgået mellemregeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) ogEnhedslisten.

Lovforslagets formål

Lovforslaget har til formål at medvirke til at gøre beskæftigelsesindsatsen merefleksibel i forhold til indsatsen for den enkelte ledige. Ved ændringer får kommu-nerne mulighed for at tilrettelægge en mere smidig og individuel indsats.Lovforslaget indeholder forslag om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats. Det drejer sig om følgende elementer:
Nedsættelse af varighedskrav til ret og pligt tilbud fra 4 til 2 uger for dagpenge-og kontanthjælpsmodtagere.Tidspunktet for gentagen aktivering for ikke arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år, sættes op til hver 12. måned i stedet forhver 6. måned.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Vedrørende nedsættelse af varighedskrav til ret og pligt tilbud fra 4 til 2 uger fordagpenge- og kontanthjælpsmodtagere
Målgruppen for denne del af lovforslaget er dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.Det foreslås at nedsætte varighedskravet til ret og pligt tilbud fra 4 til 2 uger fordagpenge- og kontanthjælpsmodtagere med henblik på at give kommunerne mulig-hed for mere fleksibilitet i tilrettelæggelsen af de aktive tilbud.Ud af de personer, der vurderes at blive berørte af forslaget (ledige med aktive for-løb af præcis 4 ugers varighed), er ca. 40 pct. kvinder.
Forslaget er kønsneutralt, da reglerne om varighedskrav til ret og pligt tilbud eruafhængig af køn.Forslag findes derfor ikke at have ligestillingsmæssige konsekvenser.Tidspunktet for gentagen aktivering for ikke arbejdsmarkedsparate kontanthjælps-modtagere, der er fyldt 30 år, sættes op til hver 12. måned i stedet for hver 6. må-ned.
Målgruppen for denne del af lovforslaget er ikke arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år.Det foreslås, at minimumsfrekvensen for ret og pligt til efterfølgende tilbud til ikkearbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år, sættes op til hver12. måned i stedet for hver 6. måned. Denne persongruppe vil således ikke længereblive mødt med et standardkrav om at skulle deltage i efterfølgende tilbud med 6måneders mellemrum.Andelen af kvinder i gruppen af ikke arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtage-re over 30 år, der kan deltage i tilbud, er ca. 55 pct. målt i antal forløb af mere end1 års varighed (jobindsats.dk, oktober 2011).Forslaget er kønsneutralt, da reglerne om gentagen aktivering for ikke arbejdsmar-kedsparate kontanthjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år, er uafhængig af køn.Forslaget findes derfor ikke at have ligestillingsmæssige konsekvenser.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Ingen

Samlet vurdering

Det vurderes, at det fremsatte forslag er kønsneutralt og ikke giver anledning tilyderligere undersøgelser af ligestillingsmæssige konsekvenser.
2