Retsudvalget 2011-12
L 58
Offentligt
1095189_0001.png
1095189_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2012ProcesretskontoretAndreas Christensen2011-740-0016377836
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-delser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttelseskonventio-nen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er på-begyndt, før den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse æn-dringer af reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse afsigtedes adgang til at være til stede under indenretlige videoafhøringer afbørn m.v.) (L 58), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 20. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke(KF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for

forbrydelser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttel-

seskonventionen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle

sager, der er påbegyndt, før den pågældende skal fratræde på grund

af alder, visse ændringer af reglerne om behandling af sager om min-

dre krav, udelukkelse af sigtedes adgang til at være til stede under in-

denretlige videoafhøringer af børn m.v.) (L 58):

”Hvis ministeren er enig i, at det vil være hensigtsmæssigt, atforældre som udgangspunkt ser videooptagelsen af afhøringenaf deres barn, vil ministeren da fremsætte ændringsforslag, dersom udgangspunkt sikre dette og som samtidig tager højde forde relevante undtagelsestilfælde, der efter ministerens opfattel-se bør være gældende? Jf. debatten under 2. behandling omden del af ændringsforslag nr. 1, der vedrører dette spørgsmål.”

Svar:

Efter min opfattelse giver de gældende regler om aktindsigt i straffesagerforældrene til et videoafhørt barn tilstrækkelig mulighed for at få aktind-sigt i videoafhøringen.Som det nærmere fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 3 vedrørendelovforslaget, indebærer de gældende bestemmelser således bl.a., at foruret-tede i straffesager – herunder efter omstændighederne forældrene til et for-urettet barn – kan forlange at blive gjort bekendt med sagens dokumenter,når sagen er endeligt afsluttet.Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 3 bør politiet og anklagemyn-digheden endvidere imødekomme rimeligt begrundede anmodninger omaktindsigt ved meroffentlighed. Det er i den forbindelse overladt politi oganklagemyndighed at træffe afgørelse om spørgsmålet om aktindsigt ud fraen afvejning af de forskellige modsatrettede hensyn, som måtte gøre siggældende i det konkrete tilfælde.Den gældende ordning – hvorefter det er overladt politi og anklagemyn-dighed at træffe afgørelse om spørgsmålet om aktindsigt ud fra en afvej-ning af de forskellige modsatrettede hensyn, som måtte gøre sig gældendei det konkrete tilfælde – er efter min opfattelse udformet på en hensigts-mæssig måde, og jeg finder således ikke anledning til at fremsætte forslagom ændring af de gældende regler om aktindsigt i straffesager.
2