Retsudvalget 2011-12
L 58
Offentligt
1095187_0001.png
1095187_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2012ProcesretskontoretAndreas Christensen2011-740-0016377810
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-delser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttelseskonventio-nen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er på-begyndt, før den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse æn-dringer af reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse afsigtedes adgang til at være til stede under indenretlige videoafhøringer afbørn m.v.) (L 58), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 20. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke(KF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for

forbrydelser, lov om retsafgifter og lov om Haagerbørnebeskyttel-

seskonventionen (Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle

sager, der er påbegyndt, før den pågældende skal fratræde på grund

af alder, visse ændringer af reglerne om behandling af sager om min-

dre krav, udelukkelse af sigtedes adgang til at være til stede under in-

denretlige videoafhøringer af børn m.v.) (L 58):

”Eftersom ministeren ved 2. behandlingen under debatten omændringsforslag nr. 1 udtrykte politisk vilje til at forbedre be-skyttelsen af børn og unge under afhøringen af dem i retssager,som ofre for krænkelser, der er nævnt i Retsplejelovens § 29 a,stk. 1, vil ministeren da fremsætte ændringsforslag, der forbed-rer denne beskyttelse og som tager højde for de indsigelser,som ministeren havde under behandlingen af den del af æn-dringsforslaget?”

Svar:

Som jeg gav udtryk for under 2. behandlingen af lovforslaget, kan jeg ikkestøtte et ændringsforslag, der tager sigte på at indføre en bestemmelse om,at retsmøderne i bestemte typer af straffesager altid skal holdes for lukkededøre, når forurettede er under 18 år.Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforsla-get, indebærer reglerne om dørlukning i retsmøder allerede i dag, at dørenei en række (navnlig) sædelighedssager skal lukkes under den forurettedesforklaring, når den forurettede anmoder om det. Under tilsvarende om-stændigheder skal dørene lukkes under afspilning eller anden forevisningaf lyd- eller billedoptagelser, som gengiver forhold, der er rejst sigtelse el-ler tiltale for under sagen. Endvidere giver reglerne mulighed for, at retteni en række tilfælde kan bestemme, at et retsmøde skal afholdes for lukkededøre.Efter min opfattelse afspejler den gældende ordning om dørlukning denrette balance mellem på den ene side hensynet til at sikre det grundlæg-gende princip om offentlighed i strafferetsplejen og på den anden side hen-synet til at beskytte (mindreårige) forurettede i sædelighedssager mv. modunødig eksponering i offentligheden.Jeg finder derfor ikke anledning til at fremsætte forslag om ændring af degældende regler om dørlukning.2